Het project BioDiverseMelk laat veelbelovende resultaten zien die bij kunnen dragen aan het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken.
Onderzoek uitgevoerd in het project BioDiverseMelk
heeft aangetoond dat het gebruik van specifieke verse graslandkruiden
in het dieet van melkkoeien kan zorgen voor 30 procent minder methaanuitstoot
en een gunstig effect heeft op de vetzuursamenstelling van melk.
Effecten van graslandkruiden op melksamenstelling
Onder leiding van associate lector Marije Strikwold van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), ging het project BioDiverseMelk, in september 2021 van start en loopt tot augustus 2025. Doel is om de
effecten van graslandkruiden op de melksamenstelling, methaan- en
stikstofemissie te onderzoeken.
Samenwerking voor project
Dit project biedt melkveehouders
wetenschappelijk onderbouwde handvatten om met de inzet van
graslandkruiden zuivelproducten te produceren die bijdragen aan
verduurzaming van de landbouw. Het project is een samenwerking tussen HVHL, Wageningen Universiteit en Research (WUR), FrieslandCampina en Limagrain.
Conclusie
Het BioDiverseMelk project toont aan dat het gebruik van specifieke verse graslandkruiden in de melkveehouderij kan leiden tot het verminderen van methaanuitstoot bij melkkoeien, en ook gunstig kan zijn voor de melksamenstelling. Dit project biedt een hoopvol perspectief voor een duurzamere en klimaatvriendelijkere toekomst in de zuivelsector. De eerste resultaten zijn beschreven in het vakblad Veeteelt, en worden nu verder uitgewerkt in een wetenschappelijk artikel.
Methaanemissieproeven: veelbelovende resultaten
Belangrijk
onderdeel van het project zijn de methaanemissieproeven op de Dairy
Campus van WUR in Leeuwarden. Hier is het effect van verse kruiden zoals
cichorei, smalle weegbree en rode klaver in het rantsoen van melkkoeien
onderzocht. Voeren van verse cichorei leidde tot een significante
vermindering van 30 procent in methaanuitstoot ten opzichte van vers gras,
mogelijk door een snelle verteerbaarheid en/of de aanwezigheid van
bioactieve componenten zoals tannines in de cichorei. Proeven met smalle
weegbree lieten ook een reductie zien, maar het effect was minder sterk
dan voor cichorei. De resultaten van rode klaver en de effecten op
stikstofemissie worden nog geanalyseerd.
Effecten op de melksamenstelling
Het
voeren van de kruiden had niet alleen effect op de methaanreductie, de
onderzoekers zagen ook een verandering in de melksamenstelling. Zo was
er een significant hoger aandeel aan meervoudige onverzadigde vetzuren
in de melk van koeien die verse cichorei of verse smalle weegbree
gevoerd kregen in vergelijking tot koeien die vers gras kregen. Deze
meervoudige onverzadigde vetzuren worden vaak beschouwd als gezonde
vetzuren.
Wat betekenen deze resultaten voor de melkveehouders?
Tijdens
de proeven met cichorei en smalle weegbree kregen koeien 100 procent vers
gemaaid kruid of gras, met aanvullend 4 kg krachtvoer. Dit bewees dat
specifiek deze kruiden emissies verlagen, maar in de praktijk zal geen
100 procent vers kruid worden gevoerd. De volgende stap is te onderzoeken welke
emissies worden behaald bij praktisch inpasbare hoeveelheden kruiden in
het grasland, zodat melkveehouders hierop kunnen inspelen. Ook moet het
effect van kruidencombinaties worden onderzocht.