Op het menu? Wilde gans uit de omgeving van Arnhem

20 mrt 2015, 19:48 Nieuws
ganzen
In de afgelopen 40 jaar is de gans als zomervogel in enorme aantallen toegenomen. Daarvoor kwamen ze enkel in de winter op bezoek. Het hoofdvoedsel van ganzen is gras en de dieren consumeren dit veelal in weilanden. De boeren hadden dit eten echter voorzien voor hun melkkoeien en zagen letterlijk het eten voor de voeten worden “weggemaaid”. Een conflict werd geboren...
In de loop der jaren zijn er tussen boeren, natuurbeschermers, jagers en overheden afspraken gemaakt over compensatie en afschot. Een van de resultaten is dat er nu alleen al in de regio Arnhem jaarlijks duizenden ganzen worden afgeschoten. Met de afgeschoten ganzen wordt vrijwel niets gedaan. De boeren Bart Lubbers (Zuivelboerderij IJsseloord) en Wilco Nieuwenhuis hebben hierop het initiatief genomen om te kijken of de afgeschoten dieren gebruikt kunnen worden voor consumptie.
Pilot
De initiatiefnemers hebben met succes de Wild Beheer Eenheden (WBE’s) samen gebracht met horeca en boerderijwinkels uit de regio. Het bedrijf Hollands Wild gaat nu de geschoten dieren verzamelen en verwerken tot mooi vlees. In de eerste instantie is dit een pilot om te kijken hoe- en of dit werkt in de praktijk. De pilot begint op 1 april en duurt een halfjaar.
Om de pilot af te trappen wordt zaterdag 21 maart van 10:00 tot 15:00 uur een proeverij georganiseerd op Zuivelboerderij IJsseloord aan de Schaapdijk in Arnhem.