Oogst weekend in het Openluchtmuseum op 7 en 8 september

03 sep , 9:19 Nieuws
hooien nederlands openluchtmuseum
Op 7 en 8 september nodigt het Nederlands Openluchtmuseum je uit voor een onvergetelijk Oogstweekend.
Ontdek wat ze allemaal van weiland, akker en moestuin hebben gehaald. Koop tickets van tevoren (zie onderaan).
Trek gekregen?
Zie hoe de rogge wordt gedorst en proef unieke bieren en broden. Jonge bezoekers mogen een handje helpen met hooien. Trek gekregen? Haast je dan naar de oogstmarkt met lokale lekkernijen.
Lokaal lekkers
Oogsten is zwaar werk. Daarom kunnen we wel wat hulp gebruiken op het land. Liever meekijken vanaf de kant? Aanschouw dan hoe het Veluws Kruiprogge wordt gedorst door een echte oude Dorschkast. Een indrukwekkend tafereel! En is het al schafttijd? Bezoek dan de oogstmarkt op het Picknickplein waar je allerlei regionale lekkernijen vindt om meteen op te peuzelen én een voorraadje om mee naar huis te nemen. Van vers brood tot pasta en van fruit tot wijn.  
Zelf doen
Zonder bijen geen oogst. Kijk mee met de imker en leer meer over bijen houden op biodynamische manier. Zie hoe bijenkorven worden gevlochten, proef van de honing en maak tijdens een workshop je eigen kaarsje van bijenwas. Volg een rondleiding door de kruidentuin, zie en ruik alles dat eetbaar en bruikbaar is. Pluk mee en leer zelf goudsbloemzalf maken. Reserveer je even van tevoren?
Volg een rondleiding
Genoeg te ontdekken tijdens het Oogstweekend. Zo nemen ze je ook graag mee op een van hun rondleidingen. Tijdens de rondleiding Cultuurgewassen leer je alles over oude cultuurgewassen en het gebruik van planten. Wist je bijvoorbeeld dat je ermee kunt verven of dat je er touw van kunt maken? Liever meer leren over graan? Volg dan de rondleiding Historische graansoorten. Wandel mee naar de akkers waar dit jaar allerlei historische granen hebben gestaan. Daarmee maken we ons brood en bier.
Van veld tot fles
Wandel langs akkers vol graansoorten, laat je erover vertellen en kijk mee hoe graan en hop worden omgetoverd tot heerlijke bieren. Vergeet niet aan te schuiven voor de biercolleges bij de museumbrouwerij. Biersommelier Mathijs Schippers vertelt je alles over de rijke traditie van bierbrouwen en verschillende smaken. En proeven hoort erbij natuurlijk.
Bierbrouwerij OLM
Bierbrouwerij OLM