De hele binnenstad van Nijmegen wordt ingericht als evenemententerrein, sinds vandaag zie je markeringen in de stad waar alle podia, kramen en attracties volgende week worden opgebouwd. Er verrijzen maar liefst 46 podia met meer dan 1000 acts.
De artiesten die momenteel het meest favoriet zijn bij de gebruikers van de Vierdaagsefeestenapp zijn Snollebollekes, Flemming, Bizzey, Bankzitters, Marco Schuitmaker, Bram Krikke Stefan en Sean, Kris Kross Amsterdam, The Partysquad, CH!PZ, Frans Duijts en Sophie Straat.
Ook is er meer dan genoeg te doen voor iedereen die aan de drukte wil ontsnappen: van theater en workshops bij Stadseiland Stek tot klassieke concerten in parkeergarage Kelfkensbos. Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagsefeesten: “We zijn trots op de veelzijdigheid van het programma: echt voor alle voorkeuren en leeftijden. We nodigen iedereen uit om vooral te gaan ontdekken: juist op de onbekende plekken vind je de meest bijzondere ervaringen.”
Verspreid over zeven dagen ontvangt de stad naar schatting anderhalf miljoen bezoekers. Op een derde van de podia start het programma al in de middag, zodat de stad verspreid volloopt. Op drukke momenten wordt een druktemeter in de Vierdaagsefeesten-app geactiveerd, waarmee bezoekers kunnen zien waar het minder druk is. Bouwmeister: “Als het bij een bepaald podium te druk is, is er binnen de acht vierkante kilometer evenemententerrein zeker nog een ander leuk plekje te vinden”.
Verspreid over zeven dagen ontvangt de stad naar schatting anderhalf miljoen bezoekers.
Het programma (met uitzondering van enkele binnenlocaties) is vrij toegankelijk. Met de slogan ‘Gratis, maar niet voor niks’ vraagt de organisatie iedereen om consumpties bij de bar te kopen, waarmee de Vierdaagsefeesten worden bekostigd. Ook de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, vroeg hier gisteren in een persconferentie aandacht voor: “Het meenemen van eigen drank bedreigt de toekomst van de Vierdaagsefeesten, dan hebben we over tien jaar niet meer de feesten in deze vorm”.
Het meenemen van eigen drank bedreigt de toekomst van de Vierdaagsefeesten, dan hebben we over tien jaar niet meer de feesten in deze vorm
zijn voor €10,- festivalbandjes verkrijgbaar, waarmee bezoekers de hele week gratis toegang tot alle toiletten hebben, en elke dag toegang tot een exclusief extra programma. Voor €36,- worden er Vriendenbandjes verkocht, waarmee de ambities van Vierdaagsefeesten op het gebied van duurzaamheid en inclusie worden ondersteund. Vorig jaar werd al 58 procent van de bekers teruggebracht naar de bar zodat er weer nieuwe bekers van konden worden gemaakt, de organisatie hoopt dit jaar dat percentage flink op te laten lopen door bezoekers te verleiden ook hun laatste beker in te leveren. Vanaf 2024 wordt 75 procent recycling een wettelijke verplichting.