De krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen, zo ook in de zorg. De personeelstekorten zullen over tien jaar naar verwachting nog groter zijn in de VVT-sector (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties).
Om deze personeelstekorten te voorkomen is naast het behoud van personeel, een grote toestroom van nieuw personeel noodzakelijk.
Attent Zorg en Behandeling, ouderenzorgorganisatie in Gelderland-Midden, wil dit doen door het verhogen van haar leerlingenvolumes en het creëren van een leercultuur binnen de organisatie.
Carrièreswitch naar de zorg
Bijna zeventig procent van de verwachte personeelstekorten in de zorg betreft de functies verzorgenden en verpleegkundigen. Deze vacatures zijn moeilijk te vervullen en dat ondervindt Attent Zorg en Behandeling zelf ook. Dit is onder andere de reden om zelf op te gaan leiden. De afgelopen jaren is de ouderenzorgorganisatie meer gaan investeren in leren en ontwikkelen.
Niet alleen voor eigen personeel, maar juist ook voor zij-instromers. Een grote doelgroep die vaak uit een andere sector komt en een bewuste overstap wil maken naar de zorg. Dankzij een tweejarig leerwerktraject worden zij opgeleid en klaargestoomd om als verzorgende IG aan de slag te gaan.
Een vliegende start
g start op dit moment twee keer per jaar met een nieuwe groep leerlingen, in februari en september. Iedere leerling werkt gemiddeld 24 uur per week op één van de verpleeghuizen of in de thuiszorg en gaat één dag in de week naar school. De zorgorganisatie werkt samen met het
Rijn IJssel College Arnhem , het
Graafschap College Doetinchem en het
Astrum College Velp. Hierdoor kan er een goede combinatie tussen werken en leren gerealiseerd worden.
Zij-instroming
In september staat er weer een nieuwe groep van zo’n veertig leerlingen klaar om opgeleid te worden. Ook Daphne, één van de aankomende leerlingen, gaat dan starten met het BBL-traject: “Na het inschakelen van een loopbaancoach en gesprekken met medewerkers uit diverse sectoren ontdekte ik dat het vak verpleegkundige een goede match zou zijn en dat ik daarnaast de ouderenzorg wel heel interessant vond. Iets wat ik op voorhand niet zelf had bedacht, al hadden ouderen altijd wel een speciaal plekje in mijn hart. Binnen mijn kantoorbanen stond zorgen voor ook altijd wel centraal en dit is als een jas die mij heel goed past. Maar ook observeren, signaleren en bewaken zijn hierin een gemene deler. Dankbaar ben ik voor de inzichten en mijn werk- en levenservaring die ik mee mag nemen op mijn nieuwe pad als zij-instromer in de ouderenzorg.”
Aandacht voor leren en ontwikkelen
Groei en ontwikkeling is naast bijvoorbeeld waardering één van de basisbehoeftes van elke medewerker. Het draagt zelfs bij aan iemands werkgeluk. Attent Zorg en Behandeling vindt het dan ook belangrijk dat er oog is voor de ontwikkelmogelijkheden van haar eigen medewerkers. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld het leerwerktraject waarin interne medewerkers worden opgeleid tot helpende of verpleegkundige of het traineeship verpleegkundig specialist.
De zorgorganisatie kijkt ernaar uit om weer een nieuwe groep in- en externe medewerkers op te leiden, om zo te zorgen voor een kwantitatieve en kwalitatieve personeelsbezetting. Met als doel om de kwaliteit van dienstverlening van iedere cliënt te kunnen blijven waarborgen en verbeteren.