'Gevlucht': over migratiestromen en –beleid op 29 augustus in Het Colofon

27 aug , 13:07 Nieuws
art without bordersstories from refugees suitcases
Donderdag 29 augustus is er een thema-avond over migratiestromen en –beleid in Het Colofon.
Het is een informatieve avond over het huidige immigratiebeleid in Europa en de positie van jonge nieuwkomers.
Het Colofon organiseert dit met de Arnhemse organisaties Changing Stories en Buddy to Buddy. Schrijver Kader Abdolah vertelt over zijn eigen ervaringen als gevluchtteling. Ilias de Feijter geeft een beknopte lezing over migratiestromen en -beleid. De avond wordt geopend door wethouder Paul Smeulders.
Arnhemse stichting
Changing Stories is een Arnhemse stichting die theater en kunst projecten doet met kinderen en jongeren op de vlucht. Hiervoor gaan ze reizen af naar de randen van Europa. Daar werken ze in opvangkampen en zetten zich in voor plezier, verwondering en het stimuleren van verbeelding. Naast het werk in kampen zijn ze ook actief in Nederland, op AZC's, en doen ze projecten op jongeren-opvanglocaties. Ze zetten kunst in als middel voor verbinding en hoop.
Stichting Buddy to Buddy
Stichting Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan stads- of dorpsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. Buddy to Buddy bouwt aan een wereld waarin mensen maximaal van elkaar mogen verschillen en tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn. Buddy to Buddy is een stichting die landelijk opereert. Het team van Buddy to Buddy Arnhem bestaat uit een enthousiaste groep die zich met veel liefde inzet om nieuwkomers en Nederlanders met elkaar in verbinding te brengen. Iedere eerste maandag van de maand organiseren zij het Buddy Café.
Expositie 'Art without Borders'
In Het Colofon zal werk zijn te zien van gevluchte kunstenaars. Stichting Zij=Wij uit Het Broek exposeert in Het Colofon met de tentoonstelling 'Art without Borders: Stories from Refugees' Suitcases'. De kunstwerken zijn gemaakt door vluchtelingen die Het Aanloophuis bezoeken. Onder begeleiding van grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar Jasper Damsté werkten ze aan hun eerste expositie. De kunstenaars zijn ook aanwezig op deze avond.
De expositie met originele werken is bij Het Colofon te zien tot 22 september. Tegelijkertijd is er een expositie met reproducties van deze werken te zien bij Rozet, deze is te bekijken tot 15 september. Zij=Wij heeft deze expositie kunnen realiseren met dank aan Het Colofon, Rozet, Meet This Arnhem, Wendo Kroon en Tim Lenders.
Praktische informatie
  • 'Gevlucht' is een thema-avond over migratiestromen en –beleid.
  • Donderdag 29 augustus, van 19.30-21.30 uur (inloop 19.00 uur).
  • Boekhandel Het Colofon, Bakkerstraat 56, Arnhem.
  • Entree: vrijwillige bijdrage.