Zomertijd 2024, het is weer zover: dit weekend gaat de zomertijd in. In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart wordt de klok om 2.00 uur een uur vooruit gezet naar 3.00 uur. Dat wil zeggen dat de klok een uur voorloopt op de standaardtijd.
Het betekent ook dit weekend een uurtje korter slapen, maar zondagavond is het wel een uur langer licht. De zomertijd is de tijd die gedurende de lente, zomer en vroege herfst wordt aangehouden.
De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. Een handig ezelsbruggetje is in het VOORjaar zetten we de klok een uur VOORuit. De zomertijd houdt in dat de klok een uur voor loopt op de standaardtijd (normaal de wintertijd) gedurende de zomermaanden.
In de zomer komt de zon zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het is ’s morgens langer donker en ’s avonds blijft het langer licht.
In Nederland is de zomertijd ingevoerd in 1977 met als idee dat door langer daglicht er minder energieverbruik is voor verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen. Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering. Veel mensen, maar ook dieren, raken hierdoor van slag. En ook ons slaapritme verandert in de zomer: we slapen gemiddeld zo’n twee uur korter dan in de winter.
De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Dit bericht is afkomstig van Nieuws.nl.