D66 Arnhem: Ons afval helpt tegen kanker

17 mrt 2015, 23:25 Nieuws
taxus haagdonor 298x234
D66 vraagt het college van Arnhem om een speciale inzamelbak te plaatsen voor snoeisel van de taxus. De taxushaag of -boom bevat enkele stoffen waaruit geneesmiddelen voor kankerpatiënten kunnen worden gewonnen. D66 raadslid Yvonne van Hamersveld: “Voor ons is dit afval, voor anderen een reddingsboei. Dit moeten we niet verloren laten gaan.”
Uit het snoeisel van taxus kan baccatine gewonnen worden, een stof die gebruikt wordt bij chemokuren. Nu wordt baccatine nog grotendeels chemisch vervaardigd, maar bij een effectieve inzameling van taxussnoeisel zou 50% van deze grondstof op natuurlijke wijze gewonnen kunnen worden. 1 kuub snoeiafval levert genoeg grondstof voor 1 chemokuur.
Niet alleen de gemeente, ook vele inwoners hebben snoeiafval van taxushagen of –bomen. Om dit niet op de grote hoop groenafval te laten komen moet het apart ingezameld kunnen worden. De non-profit organisatie Vergroot de Hoop wil deze bakken gratis plaatsen op het afvalbrengstation en bij hoveniers. Sterker nog, de gemeente ontvangt 50 euro per kuub ingezameld snoeiafval, te doneren aan een goed doel op het gebied van kanker.
D66 roept het college op ook in Arnhem dit initiatief te steunen. “De gemeente hoeft alleen Vergroot de Hoop de ruimte te geven. Het kost ons niets, en ons groenafval wordt een grondstof waarmee we mensen helpen”, aldus Van Hamersveld. De wethouder heeft in antwoord op de vragen van D66 toegezegd taxusbakken te gaan plaatsen, samen met buurgemeenten. Hiermee wordt Arnhem de 141e gemeente die zich bij dit initiatief aansluit.