Jongeren hun talenten laten ontdekken met betaald werk bij een Arnhemse ondernemer: deze eerlijke tegenhanger van knippen, koerieren en andere criminele hulpdiensten in de drugshandel is de kern van de Arnhemse aanpak Prospect4Cash!.
Daarmee wil de
gemeente Arnhem jongeren weghouden van de criminele kringen die hen werven in de wijken Geitenkamp, Presikhaaf, Malburgen, Klarendal en het Arnhemse Broek.
Samenwerking met ondernemers
Op initiatief van de
gemeente Arnhem start daarom een samenwerking met de in Malburgen geboren Arnhemse ondernemer Toni Iñiguez Najdanovski van Antonio Shining Places en uitzendbureau HTR-werkt. Burgemeester Ahmed Marcouch tekende een samenwerkingsconvenant met de ondernemer tot eind 2022. Burgemeester Ahmed Marcouch:
'"Te veel jongeren in Arnhem kiezen voor drugshandel en andere zware criminaliteit. We pakken met de politie de misdadigers op, maar gaan tegelijk de nieuwe aanwas aan loopjongens voorkomen. Dus gaan wij onze jongeren de kans bieden hun leven in eigen hand te nemen met de koninklijke weg naar een eigen inkomen: een betaalde baan. Weg van criminele kringen die hen misbruiken voor de klusjes, op de glibberweg van kwaad tot erger die onontkoombaar eindigt in de cel en de laatste tijd steeds vaker in een graf." Nieuwe kennis en vaardigheden
Met deze samenwerking met Antonio Shining Places en uitzendbureau HTR-werkt komen onze jongeren erachter hoe zij geld kunnen verdienen met waar zij goed in zijn, zo nodig via promoties van de ene baan naar de volgende, aldus Marcouch. "Ik vertrouw erop dat ook andere Arnhemse bedrijven geïnteresseerd zijn in deze vorm van publiek-private partnerschappen met betaalde banen voor gemotiveerde jongeren die nieuwe kennis en vaardigheden vergaren. Wij van onze kant zullen als gemeente de eerste drempels slechten met een programma als Prospect4Cash."
Jongeren van 16 tot 21 jaar
De aanpak onder de noemer Prospect4Cash!
biedt vooruitzicht, richt zich op jongeren van 16 tot 21 jaar en heeft als doel jongeren te helpen bij het vinden, leren en behouden van werk, om daarmee ook te helpen bij het ontdekken van hun talenten. Daarin spelen Toni Iñiguez Najdanovski en de jongerenwerkers van AM-Support, Presikhaaf University en Rijnstad een cruciale rol, want: jongerenwerk kent de jongeren en de ondernemer kent de Arnhemse ondernemers. De jongerenwerkers dragen de jongeren aan, vervolgens volgt een laagdrempelige intake, waarna ze worden ingeschreven en vervolgens wordt gekeken wat de beste plek is waar een jongere aan de slag kan, met meteen een salaris en eventueel vast werk. Burgemeester Ahmed Marcouch: 'Wat een enorm verschil tussen jongeren die gestaag kunnen werken aan een mooie toekomst met een zeker inkomen te midden van de familie die op hun bouwt en vertrouwt en daartegenover de jongens die op zichzelf zijn aangewezen, altijd op de vlucht, bedreigd met ripdeals, verdacht van verraad en gevaar lopend voor concurrerende bendes. Dus ouders en jongerenwerkers, meldt deze jongeren aan bij ons, voordat hun pad doodloopt.'
Breed Offensief Tegen Criminaliteit
Prospect4Cash! hoort bij het Brede Offensief Tegen Ondermijnende Criminaliteit (BOTOC) - het Arnhemse programma dat deze twee jaar gefinancierd wordt door het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, die altijd nieuwe aanwas nodig heeft voor het lokale loopwerk. Naast Prospect4Cash! is onder meer een intensief begeleidingsprogramma voor 60 jongeren opgestart die persoonsgericht maatwerk aangeboden krijgen waardoor criminelen geen vat op hen krijgen. Op enkele basisscholen start de gemeente een preventief interventieteam (PIT) om ook de jongste kinderen en hun ouders te voorzien van hulp. Ook de straatcoaches horen bij dit programma BOTOC, sinds mei actief in Malburgen en Presikhaaf om overlastgevende jongeren van straat te halen, richting school en werk.