De gemeente Arnhem, het ministerie van Defensie en de provincie Gelderland hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst ondertekend over de toekomst van het militair cluster Schaarsbergen.
Tegelijkertijd is het ontwerpbesluit voor het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) vastgesteld door het kabinet waarin Arnhem een belangrijke rol speelt. De gemeente begrijpt de noodzaak om te investeren in veiligheid, maar blijft kritisch op de optelsom van functies die Defensie in en rond Arnhem wil realiseren.
Veiligheid en natuur in balans
Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Arnhem is niet tegen Defensie, we zijn voor natuur. We begrijpen dat de veiligheidssituatie in de wereld om versterking vraagt. Daarom willen we als gemeente kijken wat wel past in onze gemeente en duidelijk zijn over wat niet. We zijn voor natuur, voor evenwicht en voor een gezonde leefomgeving. Die waarden moeten we beschermen, juist ook als het spannend wordt.”
Een belangrijk resultaat van de gesprekken is dat het Rozendaalse Veld, waar eerder een springterrein was voorzien, natuurgebied blijft. Dit is mede te danken aan de gezamenlijke inzet van Arnhem, Rozendaal, Rheden, de provincie Gelderland, Natuurmonumenten en bezorgde inwoners.
Bezwaar tegen ‘dirtstrip’ en zorgen over stapeling blijven
In plaats van uitbreiding naar kwetsbare natuurgebieden kiest Defensie voor de modernisering van de bestaande kazerne in Schaarsbergen. Voor deze revitalisatie is tijdelijke huisvesting van maximaal zes jaar afgesproken op gronden ten zuiden van de Koningsweg. Ook blijft het voormalige missionarishuis aan de Koningsweg behouden.
Ondanks de samenwerking blijven zorgen bestaan over het voorstel voor de stapeling rondom Deelen en Schaarsbergen. Het opstijgen en landen van vrachtvliegtuigen op een zogeheten ‘dirtstrip’, een onverharde landingsbaan in het gebied, extra milieuruimte voor de helikopteractiviteiten en het oefenen met cargodrones in het gebied. De gemeente blijft in gesprek met het Rijk en de provincie over een zorgvuldige inpassing van de plannen en blijft tegelijkertijd bezwaar maken tegen de 'dirtstrip'. De gemeenteraad van Arnhem moet uiteindelijk beslissen over het omgevingsplan en ook de Tweede Kamer moet nog besluiten over de voorstellen van het ministerie van Defensie.
Arnhem is niet tegen Defensie, Arnhem is voor natuur
Cathelijne Bouwkamp: “Arnhem en het ministerie van Defensie hebben een langlopende en vaak constructieve relatie. We erkennen de noodzaak van versterking van onze nationale veiligheid, zeker in deze onzekere tijden. Met deze samenwerking tonen we ons dan ook een betrouwbare partner. Tegelijkertijd zijn we ook hoeder van een van de mooiste en meest kwetsbare natuurgebieden van Nederland. Die verantwoordelijkheid nemen we serieus. In deze afspraken hebben we duidelijk gemaakt dat we de grenzen van wat Arnhem aankan bewaken. Bovendien laten we zien dat natuur, landschap en leefbaarheid voor ons nooit bijzaak zijn. We kijken mee naar wat wél past, maar verliezen onze kernwaarden niet uit het oog.”