Persconferentie: terrassen weer open en avondklok verdwijnt

Foto: Arnhem Nieuws

Nog een weekje en dan zijn we verlost van de avondklok. In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 april moeten we voor het laatst thuis blijven tussen 22:00 en 04:30 uur, daarna mogen we weer naar hartenlust ā€™s nachts over straat zwalken.

Ook mogen de terrassen vanaf 28 april weer open tussen 12:00 en 18:00 uur en hoeven we niet meer op afspraak te winkelen.

Openingsplan

Dat zijn de belangrijkste versoepelingen die Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdagavond namens het demissionaire kabinet aankondigden. De versoepelingen, waar wel een aantal voorwaarden aan verbonden zijn, maken deel uit van stap 1 van het Openingsplan. En die stap nemen we zoals eerder aangekondigd op 28 april.

Afgelopen week leek het er op dat de coronacijfers nog niet voldoende omlaag gingen om die stap al te zetten, maar het kabinet gaat er op basis van prognoses van uit dat die cijfers de komende tijd wel omlaag zullen gaan. Ook groeit het aantal gevaccineerden snel; op dit moment al 4,5 miljoen.

11 mei volgende stap

De tweede stap van het Openingsplan staat op zā€™n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Dit hangt allemaal af van de cijfers op dat moment en de druk op de zorg. Want met stap 1 nemen we wel een risico.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies.

Basisregels

Belangrijk bij alle stappen -en om het risico te beperken- is dat we ons wel houden aan de basisregels: handen wassen ā€“ 1,5 meter afstand ā€“ thuisblijven bij klachten.

Lees hier stap 1 van het Openingsplan (28 april).

Lees hier het volledige Openingsplan (download pdf).

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden