Eigenaren Plein 32 beboet voor parkeren op eigen terras

Foto: Plein 32

Horeca-ondernemers Marcel Komman en Renate Smoorenburg, eigenaren van restaurant Plein 32 aan het Willemsplein, werden gistermiddag beboet voor het parkeren van hun bestelauto op hun eigen terras.

“Onze bestelauto stond geparkeerd op ons terras om startklaar te zijn voor het bezorgen van eventuele bestellingen,” vertelt Marcel. “Nu we gesloten zijn is dat samen met afhalen onze enige bron van inkomsten. Ik weet dat de auto er officieel niet mag staan, maar de dichtstbijzijnde parkeergarage is die onder het CS, op 8 minuten lopen afstand en dan nog die hele garage door. Dat is niet te doen voor bezorgen, dan is het eten al bijna afgekoeld voor je bij de auto bent en de klant moet te lang wachten.”

Laden en lossen

Er is tegenover hun zaak ook een laad- en losplek. “Maar daar we zijn ook al eens bekeurd. Je mag daar namelijk alleen maar kort staan om te laden en lossen en wij hebben natuurlijk niet de hele dag bestellingen, dus we staan er ook wel eens wat langer achter elkaar. Dus de auto tussen de bestellingen door parkeren op ons terras leek ons de beste oplossing. We staan daar ook niemand in de weg.”

Meteen een bekeuring

Daar dachten de twee BOA’s die gisteren langs zijn zaak liepen blijkbaar anders over. “Ze waren in eerste instantie heel begripvol, en betuigden hun medeleven voor onze situatie, dus ik verwachtte dat ze me hooguit zouden waarschuwen. Maar in plaats daarvan schreven ze een bekeuring uit van 95 euro voor fout parkeren. Dat is momenteel echt veel voor ons. We leven met ons gezin met twee kinderen van de uitkering van de overheid van 1500 euro per maand en dat is echt niet makkelijk.”

Mede-Arnhemmer

Renate en hij zijn flink van slag van het gebeuren, vertelt Marcel. “Het doet pijn dat een mede-Arnhemmer je om zoiets bekeurd in deze moeilijke periode. En niet een oplossing aandraagt, of bijvoorbeeld voorstelt om contact op te nemen met de gemeente om tot een oplossing te komen. Niet meedenken maar meteen bekeuren! Dat kwam echt hard aan. Eén van de BOA’s zei ook nog dat scooters en fietsen wel op het terras mogen staan om te bezorgen….”

Verzadigde markt

Ze hebben de mogelijkheid tot bezorgen van de website gehaald. “We durven dat nu niet meer aan, want we kunnen ons geen verdere bekeuringen veroorloven. En het is al roeien met de riemen die je hebt, want elk restaurant bezorgt nu, dus de markt is flink verzadigd. Je bent in deze situatie blij met elk tientje dat binnenkomt.”

In beroep

In ieder geval gaan Marcel en Renate in beroep tegen de boete. “Natuurlijk, we zijn er boos over en we zijn het er helemaal niet mee eens! We zijn inmiddels ook in gesprek gegaan met de gemeente om vrijstelling te krijgen voor parkeren op ons terras. We hopen dat op niet al te lange termijn voor elkaar te krijgen.”

Erwtensoep

Intussen gaan ze gewoon door met er het beste van te maken. “We hebben net twintig liter erwtensoep gekookt, die gaan we morgen aan de deur verkopen, als to-go. Je moet creatief blijven, kijken hoe je iets kunt verdienen. Je bent in deze situatie blij met elk tientje dat binnenkomt.”

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden