Arnhemse burgerparticipatie krijgt nieuwe impuls

Foto: Zefanja Hoogers

Vanaf maart dit jaar zijn Praktische Zaken, de AdviesBrigade en de Ideeënmakelaars een nieuwe samenwerking aan gegaan. De drie organisaties ondersteunen burgerinitiatieven en willen zo beter bereikbaar worden voor mensen die hen nodig hebben.

“We zien helaas dat het vinden van de juiste route niet altijd even makkelijk is,” aldus de initiatiefnemers. “We willen voorkomen dat burgers een te grote omweg moeten maken voordat ze op de juiste manier geholpen worden. Daardoor lopen startende ideeën het risico lopen in de kiem gesmoord te worden. Er blijven nog veel mogelijkheden onbenut. Daar willen we verandering in brengen.”

Ieder zijn eigen expertise

Sinds een jaar kunnen Arnhemmers met hulpvragen bij hun burgerinitiatief of vrijwilligersorganisatie een beroep doen op Praktische Zaken. Dat is dé helpende hand bij bedrijfsvoering voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties. Normaal gesproken organiseert Praktische Zaken iedere laatste vrijdag van de maand een Communicatie Lab.  Daar kunnen Arnhemmers terecht voor ondersteuning bij PR zaken. Ook helpen financiële adviseurs de initiatieven bijvoorbeeld een boekhouding op te zetten met een toegankelijk online systeem. Het afgelopen jaar zijn al vele Arnhemmers op weg geholpen met zaken waar oplossingen voor werden gezocht.

Ideeënmakelaars Arnhem

Ook  kun je als burger sinds 2017 gebruik maken van de gratis diensten van de Ideeënmakelaars Arnhem. Zij zijn er vooral om te helpen bij de start van het idee. Zij denken mee om het idee vorm te geven en helpen je in contact te komen met de juiste mensen om het plan te kunnen realiseren. Afgelopen drie jaar hebben de Ideeënmakelaars in wisselende samenstelling rond de honderd Arnhemmers met advies, begeleiding en creatieve tips bijgestaan. Dat waren op verschillende gebieden, zoals duurzaamheid, betere faciliteiten in de wijk, ontmoetingsplekken, en andere.
Sinds december 2019 voegden twee nieuwe krachten zich aan het team. Hierdoor heeft het team mee kunnen denken aan een aantal nieuwe initiatieven, zoals Stichting Hair4Her, Fietsmaatjes, en andere.

Kennis van ‘oude rotten’

De AdviesBrigade koppelt sinds 2012 kennis van ‘oude rotten’ (oud- managers of oud- ondernemers) aan bestuurlijke hulpvragen van vrijwilligersorganisaties. Het besturen van een vrijwilligersorganisatie is een uitdaging en soms een hele klus. Zeker bij de ontwikkelingen in de maatschappij. De overheid trekt zich terug en burgers zijn steeds meer zelf aan zet. De missie van de AdviesBrigade is het versterken van de eigen (bestuurs)kracht van vrijwilligersorganisaties in Arnhem om zoveel mogelijk onder eigen regie problemen op te lossen. De samenwerking met Rijnstad, in het bijzonder met de Arnhemse Uitdaging en de Vrijwilligerscentrale Arnhem blijft belangrijk voor het uitwisselen van informatie en het verwerven dan wel toespelen van aanvragen.

Gezamenlijk telefoonnummer

Een vaste plek hebben de drie initiatieven niet. Ze ontmoeten elkaar regelmatig op Buro MLBRGN aan de Akkerwindestraat, DAZO aan de Spijkerstraat of Geniet in de Weerd aan de Weerdjesstraat. Daar koppelen zij vragen vanuit de stad aan elkaar, ontwikkelen praktische oplossingen om de initiatieven verder te helpen en bedenken maatwerk voor hulpvragen. Maar vanaf heden zijn zij wel onder één gezamenlijk telefoonnummer te benaderen. Zij kunnen op die  manier Arnhem-breed met je meedenken, en je direct doorverbinden met de partij die het beste bij jouw hulpvraag past.

Uiteenlopende netwerken

De drie partijen zetten met de samenwerking in op extra laagdrempeligheid, zodat inwoners van Arnhem nog makkelijker ondersteuning kunnen krijgen bij hun initiatieven. Dankzij hun uiteenlopende netwerken kunnen zij burgers nog beter verbinden en op weg te helpen om hun idee tot een succes te maken. Ieder vanuit zijn eigen expertise; samen sterk voor Arnhemse burgerinitiatieven.

Maak een afspraak

Loop jij ook rond met een idee waarover je graag eens zou praten, heb je hulp nodig om met de juiste persoon of instantie in contact te komen? Pak je kans en neem contact op met het gezamenlijke telefoonnummer. Deze dienstverlening is gratis voor inwoners van Arnhem. T: 026-2340111.
E: [email protected], [email protected], [email protected].
Of kijk op de websites www.praktischezakeninarnhem.nl, www.adviesbrigade.nl, www.ideeenmakelaarsarnhem.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden