112

Nieuwe noodverordening veiligheidsregio Gelderland-Midden

Foto: VGGM

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft als voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden op 27 maart een aangepaste, nieuwe noodverordening afgekondigd.

In deze noodverordening zijn de aanvullende maatregelen verwerkt, die op 23 maart werden aangekondigd. De noodverordening van 17 maart vervalt hiermee.

Evenementen en samenkomsten

Alle evenementen en samenkomsten zijn tot en met 1 juni 2020 verboden. Uitzonderingen gelden voor gemeenteraadsvergaderingen en bijeenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van bedrijven en instellingen. Voor huwelijken, begrafenissen en bijeenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard geldt dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn.

Voor alle uitzonderingen geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.

In alle gemeenten van de VGGM geldt dat het verboden is om in een groep van drie of meer personen samen te zijn, als je niet de afstand van 1,5 meter in acht neemt. Uitzondering hierop zijn gezinnen en spelende kinderen onder de twaalf jaar.

Contactberoepen en speelhallen 

Daarnaast worden casino’s, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen gesloten. Contactberoepen (waarbij het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden) zoals kapper, nagelstyliste en masseur mogen niet uitgeoefend worden. Hierop is een uitzondering voor zorgverleners (para-medische beroepen) mits er een individuele medische indicatie bestaat en ze de benodigde hygiënevereisten in acht nemen.

Campings en vakantieparken

In de gemeenten van de VGGM worden de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen gesloten, zowel op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes als bij parken, natuurgebieden en stranden.

Daarnaast kan de voorzitter van de veiligheidsregio gebieden in de publieke ruimte volledig afsluiten, als blijkt dat het, door de hoeveelheid aanwezige mensen, moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren.

Corona bestrijden we samen

Ahmed Marcouch: “Gelukkig zien we dat de meeste mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de richtlijnen van het RIVM ter harte nemen en naleven. Deze noodverordening geeft mij als voorzitter van de VGGM de mogelijkheid op te treden wanneer dit niet gebeurt en zorgt ervoor dat we op de recreatieparken en andere gebieden de risico’s beperken. Ik kan niet genoeg benadrukken dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden van elkaar: in het park, de supermarkt en op straat. En zorg voor elkaar. Corona bestrijden we samen.”

Handhaving

De noodverordening geeft de aangewezen ambtenaren, zoals toezichthouders en opsporingsambtenaren, de mogelijkheid om de genomen maatregelen in de verordening te handhaven. De verordening is van toepassing op het grondgebied van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Dit zijn de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Noodverordening van kracht

Op vrijdag 27 maart 2020 heeft de voorzitter van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, een nieuwe noodverordening afgekondigd. Deze noodverordening vervangt de eerdere noodverordening van 17 maart 2020. De nieuwe noodverordening geldt tot en met maandag 6 april 2020.

De noodverordening is gepubliceerd op de website van de VGGM en de websites van de gemeenten.

Voor meer informatie zie rijksoverheid.nl en rivm.nl

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden