Het kabinet pompt miljarden in hulp aan ondernemers

Foto: NPO

Het kabinet gaat de komende drie maanden tientallen miljarden euro’s in Nederlandse ondernemers en de economie steken. Dat is nodig om banen en inkomens te behouden en het voortbestaan van bedrijven te garanderen.

Ondernemers die nu al gebukt gaan onder het coronavirus kunnen op korte termijn aanspraak maken op vierduizend euro.

Omvangrijk pakket maatregelen

Op 17 maart heeft het kabinet extra maatregelen bekend gemaakt om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Minister Wiebes, Hoekstra en Koolmees spraken tijdens een persconferentie over een omvangrijk pakket maatregelen in verband met de ontstane situatie rond het coronavirus.

Afspraken

De afspraken bestaan uit maatregelen om kosten van ondernemers over te nemen, zoals loon, belasting en andere kosten. Er komt een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) vervangt tijdelijk de werktijdverkortingsregeling. Verder zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld.
Voor verdere informatie over de impact van het coronavirus, zie KVK.

Steun voor ZZP’ers

Nederland heeft ongeveer een miljoen ZZP’ers. Zij krijgen minimaal drie maanden een aanvulling op hun salaris tot het sociaal minimum. Dit gaat gepaard met een versoepeling van de regels rond eventuele werkende partners en het hebben van eigen vermogen. Dat is niet meer van belang. Terugbetaling is niet nodig.
Voor meer informatie zie ook deze video.

Alles op alles!

Het kabinet zet hiermee ‘alles op alles’ om de economie draaiende te houden. Ook voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen komt er extra geld voor mondkapjes, bedden en omscholing van personeel. De overheid zal zeker nog met meer maatregelen komen om banen te behouden en de economie draaiende te houden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden