112

OM niet-ontvankelijk in zaak verdachte Arnhemse

Foto: Rechtbank Arnhem

De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk in de zaak van een 66-jarige vrouw uit Arnhem. Tragische persoonlijke omstandigheden van de vrouw gaven daarbij de doorslag.

Volgens de rechtbank weegt het belang van de maatschappij bij vervolging van deze verdachte minder zwaar dan het individuele belang van verdachte om niet vervolgd te worden.

Anabole steroïden

De vrouw werd verdacht van medeplichtigheid bij de productie en verkoop van anabole steroïden. Hierbij zouden ook twee van haar zoons betrokken zijn. Daarnaast werd ze ook verdacht van betrokkenheid bij witwassen. Deze misdrijven zouden zich tussen 2012 en maart 2015 hebben afgespeeld.

Verweer

De raadsman heeft een verweer gevoerd, waarbij hij de vraag aan de orde stelde of het OM ontvankelijk is in de vervolging. Om dit te beoordelen moet de rechtbank onder meer nagaan of het OM een juiste belangenafweging heeft gemaakt. In eerste instantie heeft het OM een juiste belangenafweging gemaakt en mocht zij verdachte vervolgen. In 2018 heeft zich vervolgens een familiedrama afgespeeld. Bij de gebeurtenis in april heeft mevrouw haar man verloren, door toedoen van haar eigen zoon, en is zelf door haar eigen zoon ernstig verwond. De rechtbank neemt aan dat dit een zeer traumatiserende gebeurtenis is geweest, waarvan zij tot op de dag van vandaag ernstige psychische en fysieke gevolgen ondervindt. De voortzetting van de vervolging heeft volgens de reclassering desastreuze gevolgen voor mevrouw.

OM niet-ontvankelijk

De rechtbank weegt deze zeer uitzonderlijke persoonlijke omstandigheden af tegen de verwijten die mevrouw worden gemaakt. De rechtbank constateert daarbij dat deze verwijten beduidend minder ernstig zijn dan de verwijten tegen beide zoons. Ook zij moeten hebben zich zich bij de rechtbank moeten verantwoorden voor deze feiten. Ook weegt de rechtbank het jarenlange tijdsverloop mee. De rechtbank concludeert dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de vervolging.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden