Zaterdag 7 september Airborne wandeltocht in Oosterbeek

Foto: Airborne wandeltocht

De Airborne Wandeltocht, ’s werelds grootste eendaagse herdenkingswandeltocht, vindt voor de 73e keer plaats op zaterdag 7 september. De wandelafstanden zijn 10, 15, 25 en 40 kilometer.

Deze wandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek. De toch startte al twee jaar na de oorlog, in 1947. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

73e Airborne wandeltocht

Op zaterdag 7 september wordt deze tocht voor de 73e keer georganiseerd. Vorig jaar hebben 32.809  wandelaars genoten van het parcours en stilgestaan bij de herinneringen aan 1944. De wandeling is altijd een enorm feest, met veel muziek en gezelligheid.

Via de website kun je startkaarten bestellen en achtergrondinformatie over de wandeltocht vinden.
Kaarten bestellen via de website voorkomt dat je op de wandeldag in de rij zou moeten staan om een startkaart te kopen. Je kunt dan met uw e-ticket direct door naar de start.

Geschiedenis

In het jaar 1947 organiseerde de Politie Sport Vereniging ‘Renkum voor het eerst de Airbornemars. Met als doel m diegenen te eren die in de septemberdagen van 1944, onder meer in de omgeving van Oosterbeek, streden voor de bevrijding van ons land. Aan de eerste Airbornemars namen al direct zo’n 2.000 wandelaars deel. Later kreeg de mars met toestemming van Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie, de naam Airborne Wandeltocht. Vanaf dat moment mocht het Pegasus-embleem door de organisatie worden gebruikt.

Vanaf het begin is de netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht bestemd geweest voor de soldaten, die invalide zijn geworden door de oorlogshandelingen tijdens de Slag om Arnhem. En voor de nabestaanden van de gevallenen, die financieel niet in staat zijn om de Airborne herdenkingen in september in Arnhem en omgeving bij te wonen.

Parkeren en vervoer

Het is altijd erg druk bij de Airborne wandeltocht. Om parkeerproblemen te voorkomen raadt de organisatie aan met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Parkeren kan op enige afstand van de start. Er is busvervoer beschikbaar naar het startpunt.

airborne

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden