Schuilkelder collectie Helene Kröller-Müller tijdelijk opengesteld

Foto: Marjon Gemmeke

De schuilkelder van het Kröller-Müller museum wordt van 19 september tot en met 27 oktober voor het eerst opengesteld voor publiek.

In de Tweede Wereldoorlog lag hier de kunstcollectie van Helene Kröller-Müller (1869-1939) opgeslagen. De openstelling vindt plaats in het kader van de herdenking van Operation Market Garden, die 75 jaar geleden plaatsvond.

De oorlogsjaren

In 1939 werd in een zandduin op de Veluwe begonnen met de bouw van een schuilkelder. Vanaf 22 juli 1940 was de hele collectie hier ondergebracht. Op volgorde van kostbaarheid werden de kunstwerken verpakt en in kleine  groepen verplaatst. Binnen een week waren alle werken in veiligheid. Daarna sloot het museum zijn deuren. Op 15 april 1945 bevrijden de Canadezen het museum. Zij hielpen ook bij de herinrichting. De officieel heropening van het Kröller-Müller museum was op 6 oktober 1945.

Geluidskunstwerk Susan Philipsz

Op weg naar de kelder hoort de bezoeker het geluidskunstwerk ‘The Wind Rose’ van Susan Philipsz (1965, Glasgow). Acht tonen klinken uit de bomen. De tonen staan voor de acht windrichtingen op aarde. The Wind Rose is gemaakt van zeeschelpen uit verschillende delen van de wereld. Het is alsof het bos zelf zucht, steunt, hijgt en blaast, als een metafoor voor het leven en onze sterfelijkheid.

Openingstijden en entreeprijzen

De schuilkelder is open van 19 september tot en met 27 oktober 2019 van donderdag tot en met zondag, tussen 11.00 tot 15.00 uur. Voor bezoekers met een entreebewijs voor het museum (dagkaart, Museumkaart, VIP-KAART BankGiro Loterij, ICOM, Vereniging Rembrandtpas) is de entree tot de schuilkelder gratis. Wel moet eerst een toegangsvoucher worden gehaald in het museum.

Voor bezoekers met een entreebewijs van Het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn toegangsvouchers, inclusief routekaartje en brochure, te koop bij de ontvangstbalie van het museum (dus niet bij de schuilkelder zelf).

Toegang voor volwassenen vanaf 18 jaar is € 2,50 (inclusief routekaartje en
brochure). Kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar  gratis.

Voor meer informatie: www.krollermuller.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden