Jonge wolfjes op de Veluwe

Foto: Pixabay

Ze staan op video, dus het bewijs is daar: het wolvenpaar op de Veluwe heeft gezinsuitbreiding. Voor het eerst in twee eeuwen zijn er in Nederland wolven in het wild geboren.

Het is uit de opnames niet helemaal duidelijk hoeveel jonge wolfjes het wolvenpaar heeft voortgebracht. In ieder geval zijn er zeker drie jonge dieren te zien op de videobeelden. Maar het zouden er ook vier of vijf kunnen zijn.

Wolvenmeldpunt

Daarmee is duidelijk dat de wolf zich permanent heeft gevestigd op de Veluwe. Het Wolvenmeldpunt van de Zoogdierenvereniging houdt dit bij en telde vorig jaar zeker tien wolven. Daarvan lijken er drie zich gevestigd te hebben op de Veluwe. Het wolvenpaar dat nu jongen kreeg is al langer op de Veluwe aanwezig. In mei waren het mannetje en het vrouwtje al samen op de foto te zien. Toen nog zonder jongen. De vereniging meld niet waar het paar precies gefilmd is, om hun rust te garanderen.

300 wolven

Inmiddels hebben een aantal provincies wolvenplannen opgesteld om boeren en burgers voor te bereiden op de aanwezigheid van de wolven. Zo wordt aangeraden waakhonden in te zetten voor schaapskuddes, vee ’s nachts binnen te houden en stroomdraad te plaatsen om weides. Het Wolvenmeldpunt schat dat in Nederland plaats is voor 40 roedels, oftewel zo’n 300 wolven.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden