Verhitte gemoederen tijdens bewonersavond toekomst Rembrandt Theater

De bouw van het Rembrandt Theater.
De bouw van het Rembrandt Theater.
Foto: Sebastiaan Torenhof

Het monumentale Rembrandt Theater staat sinds 2016 nagenoeg leeg. Tijdens een bewoners avond geleid door Rene Mioch probeerden de eigenaren een nieuwe bestemming voor het pand te vinden. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Sebastiaan Torenhof doet verslag.

Na het verhuizen van de Pathé naar hun nieuwe gebouw bij Arnhem Centraal zochten de eigenaren van het Rembrandt Theater naar een nieuwe functie. De poging er een Stadsbioscoop van te maken mislukte. Sinds eind 2016 staat het pand nagenoeg leeg en wordt alleen nog gebruikt als oefenlocatie voor de brandweer.

Bewonersavond

‘Wat zonde van zo’n mooi en historisch belangrijk pand,’ is een veelgehoorde uitspraak. Maar wat moet er mee gebeuren, nu het erop lijkt dat Arnhem verzadigd is op het gebied van filmzalen? Welke functie kan dit gebouw, met haar prominente plek aan het Velperplein, nu krijgen? Deze vraag stelde de huidige eigenaren Haig Balian en Jan Willem Verhoef zich ook. Met die insteek werd op donderdag avond 13 juni een bewonersavond over de toekomst van het Rembrandt Theater georganiseerd.

Directe buren

René Mioch tijdens zijn inleiding.

Ongeveer vijftig geïnteresseerden namen plaats in de Grote Zaal, die na jaren van leegstand een beetje muf rook, maar verder nog weinig van haar charme had verloren. Aanwezig waren ondernemers, studenten met enthousiaste ideeën en directe buren van het gebouw. De avond werd gepresenteerd door filmkenner en televisiemaker René Mioch en begon met een presentatie over de geschiedenis van de locatie en het gebouw, gegeven door architect Julian Wolse.

Woningen of kunstwerkplaats

Waarna het aan de aanwezige was om hun ideeën, plannen en zorgen uit te spreken. Er waren plannen in overvloed, van gemotiveerde ArtEZ studenten die een creatieve broedplaats wel zagen zitten en er al direct mee wilde beginnen, tot buurtbewoners die een verbouwing tot gezinswoningen als de enige logische optie zagen. Iets waar andere buren het juist helemaal niet mee eens waren. Ook werden ideeën geopperd om er een museum, college zalen of zelfs een sauna van te maken.

Hoge renovatiekosten

Ideeën in overvloed dus, maar wat al deze ideeën niet leken te geven was een oplossing voor het probleem waar de eigenaren mee zitten. Zij gaven duidelijk aan dat zij geen exploitanten zijn en niet de know-how bezitten om zulke plannen tot uitvoering te brengen. Wel staan ze zeker open voor die dit wel kunnen. Partijen die echter wel diepe zakken moeten hebben, omdat het pand een grote renovatie zal moeten krijgen om aan de huidige duurzaamheidsnormen te voldoen. Om over eventuele aanpassingen van de zalen nog maar te zwijgen. Een renovatie die in de tonnen kan lopen.

Verhitte gemoederen

vlnr René Mioch, Julian Wolse, Jan Willem Verhoef en Haig Balian.

De gemoederen liepen af en toe hoog op. Buurtbewoners waren boos omdat ze het idee hadden dat de eigenaren niets met het pand wilden. Een andere aanwezige vierde zijn woede bot op een ambtenaar van Gemeente Arnhem, die in zijn optiek weinig goeds met het pand voor ogen had.

Nieuwe bestemming laat op zich wachten

Zijn er na deze avond concrete plannen gevormd? Helaas niet. Er zijn vele meningen en plannen besproken, maar voor de meeste hiervan lijkt de haalbaarheid beperkt. Omdat er geen geld voor is, of omdat de makers van deze plannen niet het geld hebben om ze uit te voeren. Het lijkt erop alsof een nieuwe bestemming van dit monumentale gebouw nog even op zich zal laten wachten. Wat wel duidelijk werd was dat de toekomst van de Rembrandt vele mensen aan het hart gaat.

Geschiedenis Rembrandt Theater

Het Rembrandt Theater is sinds de opening in 1954 niet meer uit Arnhem weg te denken. Vraag een willekeurige Arnhemmer naar dit theater en je zal in geuren en kleuren te horen krijgen welke film ze daar ooit zagen, dertig, veertig, of misschien wel vijftig jaar geleden.

Arnhemse Filmweek

De bouw van het Rembrandt Theater.

Met hetzelfde enthousiasme zullen ze je vertellen over de Arnhemse Filmweek, die destijds een begrip in Nederland was, of over de premiere van de eerste Star Wars film in 1977, waarbij sterren Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Princess Leia), Peter Mayhew (Chewbacca) en David Prowse (Darth Vader) aanwezig waren. Heel veel Arnhemmers hebben mooie herinneringen aan de hoogtijdagen van Rembrandt.

vlnr René Mioch, Julian Wolse, Jan Willem Verhoef en Haig Balian.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen