Hoogte80 festival: sfeervol, druk en gezellig

Foto: Arnhem Nieuws

Het vierdaagse Hoogte80 festival is weer voorbij. Arnhem Nieuws nam er een kijkje op de snikhete zondagmiddag. Gelukkig had de organisatie gezorgd voor veel water en zonnebrandcreme.

Goed georganiseerd, dat is voor vertrek onze eerste indruk. Op de website staat duidelijk waar je kunt parkeren en ook waar niet. Want de bewoners van de omliggende straten stellen –heel begrijpelijk -geen prijs op parkeeroverlast. Maar bij Sporthal Valkenhuizen en het naastgelegen Rijn IJssel college kan ruim en probleemloos geparkeerd worden, zelfs in de schaduw. Het wandelingetje naar het festivalterrein staat niet aangegeven, maar er lopen genoeg mensen die kant op, dus dat is wel duidelijk.

Bloedheet

Het festivalterrein wordt omsloten door een hek. Er is bewaking aanwezig bij de ingangen, maar die zitten relaxed om zich heen te kijken. Geen reden voor ingrijpen, gelukkig. We kunnen gewoon doorlopen. Er klinkt muziek bij het grote podium aan het begin van het terrein, maar dat blijkt een tape te zijn. De band is net klaar met spelen. We zoeken snel even de schaduw op, want het is bloedheet vandaag. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om in de schaduw af te koelen. Onder de bomen en in de verschillende open tenten.

Schaafijs

Ik ga het terrein verkennen. Het maakt een beetje een rommelige, maar zeker gezellige indruk. Overal tenten en tentjes met aangekondigde optredens, hier en daar klinkt muziek of ander geluid. En natuurlijk heel veel eet- en drinktentjes. Met koffie, ijs, schaafijs, poffertjes, frites.. noem maar op. En gezonde theesoorten, veganistische snacks.. Kortom, voor elk wat wils.

Publiek

Een draaimolen en verschillende knutselactiviteiten voor de kinderen, waarvan er heel wat rondlopen. Het publiek is heel gemêleerd: veel ouders met kinderen, maar ook ouderen en jonge stellen. En alles daar tussenin. Alleen pubers zijn niet heel erg vertegenwoordigd. onze eigen puberdochter is niet onder de indruk, gelukkig hebben we afgesproken met vrienden die een dochter van haar leeftijd hebben, dus al snel heeft ook zij het naar haar zin. En met een ijsje en een frietje wordt het ook al een stuk leuker.

Heel veel water

Heel goed bedacht van de organisatie: op zo’n hete dag moet er genoeg water zijn. Dus is een watertappunt, met twee tuinslangen boven een rubber speciebak, waar iedereen water kan halen, z’n polsen of gezicht nat kan maken of lekker doorheen kan rennen, zoals de kinderen doen.

Ook is er in de stand van Cordaid, dat op Hoogte80 geld inzamelt voor schoon drinkwater in Afrika, een hele rits tubes zonnebrandcrème, waarmee je je ter plekke kunt beschermen tegen de zon. Een goede zet van dit goede doel!

Op het hoogste punt van Hoogte80 is een groot bord met alle activiteiten. Wij vinden het te heet om veel te doen, de dichte tenten trekken niet in deze hitte. We kijken liever wat rond terwijl we wat drinken en een ijsje eten. Wel erg prijzig trouwens dat ijsje: een bolletje voor een munt van 2,60… De friet kost hetzelfde, dat doet toch wat reëeler aan.. Maar goed, je betaalt natuurlijk ook een beetje mee voor het festival.

Arnhemse meisjes

Om 17.00 is de dansvoorstelling van de Arnhemse meisjes, vanuit de tent van het Museum Arnhem. Die gaan we bekijken. De eerdere voorstelling, van 15.00, was afgelast wegens de hitte. Als we achter onze gids de heuvel afdalen naar de plek waar gedanst gaat worden is wel duidelijk waarom: de dansvloer op het gras ligt in de volle zon. Dat was voor de dansers om 15.00 veel te heet. Nu is het nog warm, maar blijkbaar wel te doen. Respect voor de dansers, die in deze hitte toch een mooie voorstelling weten neer te zetten.

Daarna gaan we weer naar huis, een vol festivalterrein achter ons latend, waar inmiddels nog veel meer mensen gearriveerd zijn. De sfeer is gezellig en gemoedelijk en iedereen lijkt het goed naar de zin te hebben. Het was een leuke kennismaking met een veelzijdig en afwisselend festival, dat ongetwijfeld op de andere dagen ook heel goed bezocht is.

Lees ook:

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden