Preventieve actie gemeente tegen eikenprocessierups

Foto: Pixabay

Het seizoen van de eikenprocessierups komt eraan. Daarom worden eiken in de wijken waar de meeste overlast wordt verwacht met een biologisch middel (Nematoden) besproeid.

De bestrijdingsactie begon in de nacht van 1 op 2 mei. In de nacht van 2 op 3 mei volgde een tweede ronde. Op 8 mei is de laatste preventieve behandeling. Overdag worden de nesten met een ander middel (Xentari) behandeld. Beide bestrijdingsmiddelen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Mogelijke geluidsoverlast

De preventieve bestrijding vindt ’s nachts plaats. Dit omdat de aaltjes, die in het bestrijdingsmiddel zitten, niet goed tegen Uv-straling van zonlicht kunnen. Deze werkzaamheden kunnen geluidsoverlast veroorzaken.

Beschermen vlinders

In overleg met de Vlinderstichting zijn er plekken uitgekozen waar niet wordt bestreden. Zo wordt voorkomen dat rupsen van andere vlindersoorten ook worden gedood.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel.

Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Vervolg bestrijding

Als de gemeentedienst na de preventie periode nesten van de eikenprocessierups aantreft dan worden deze met een speciale stofzuiger verwijderd.

Melden en meer informatie

Meer informatie over de bestrijding en hoe u een melding van een nest kan maken leest u op onze eikenprocessierups-pagina.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden