20.000 voor restauratie harnas Karel van Gelre is binnen

Foto: Stichting voor de kunst

De crowdfundinsactie voor de restauratie van het harnas van hertog Karel van Gelre is gelukt. Met nog drie dagen te gaan is het streefbedrag inmiddels overschreden.

Het harnas en de figuur van Karel van Gelre zijn dringend aan restauratie toe. Om de restauratiekosten van 20.000 euro te kunnen betalen, startte de Eusebiuskerk begin januari een crowdfundingactie.

Op 12 januari werd in de Eusebiuskerk met een veiling het startschot gegeven voor de crowdfunding voor de restauratie van het harnas. De Ridders van Gelre en de Gedeputeerde voor Cultuur mevrouw Josan Meijers waren hierbij aanwezig evenals een grote groep bezoekers. Velen deden daar al een ruime donatie.

Oudste in tact gebleven harnas

Het harnas van hertog Karel van Gelre hangt al bijna vijfhonderd jaar hoog aan een pilaar in de Arnhemse Eusebiuskerk. Het is één van de topstukken uit de Gelderse en nationale geschiedenis. Het originele harnas van hertog Karel van Gelre is uniek in zijn soort. Het dateert uit 1515 en is het oudste nog in tact gebleven harnas van Nederland. Heel bijzonder is dat zowel de drager als de maker van het harnas bekend zijn. Karel van Gelre (1467-1538) droeg het tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre; de maker was Jan van Calis die evenals Karel van Gelre in de Eusebiuskerk begraven ligt.

Onafhankelijkheid

Hertog Karel streed zijn hele leven om Gelderland onafhankelijk te houden van de rest van Nederland. De inwoners van Arnhem waren hun vorst zo dankbaar dat zij na zijn dood een praalgraf voor hem oprichtten in de Eusebiuskerk. Voor zijn originele harnas maakten zij een knielende figuur van de hertog in een baldakijn. Bij Arnhemmers staat dit beter bekend als ‘de man in het kastje’.

Zwaard is zoek

Het harnas van Karel van Gelre overleefde – evenals zijn praalgraf – op miraculeuze wijze de Tweede Wereldoorlog. Alleen het originele zwaard van Karel raakte zoek. In 1962 is het harnas voor het laatste gerestaureerd en sindsdien hangt het onaangeroerd in een nieuw baldakijn op vijf meter boven de grond in de kerk. Volgens expert en conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum is de noodzaak van restauratie goed zichtbaar. “Tekenend hiervoor zijn de enorm dikke stoflaag, de corrosievorming,maar ook het inmiddels wederom ontbreken van het zwaard. De roestplekken variëren in grootte van één tot vijf millimeter, maar zullen zich op termijn tot grotere roestplekken ontwikkelen.”

Metaalrestaurateur

De restauratie zal in de maand juni aanstaande in de Raadskapel van de Eusebiuskerk plaatsvinden en worden uitgevoerd door de bekende metaalrestaurator Michiel Langeveld uit Amsterdam. Bezoekers kunnen hem aan het werk zien in de Raadskapel.

De restauratiewerkzaamheden betreffen onder meer:

  • onderzoek naar eerdere restauraties
  • conserveren van het harnas, want er zitten roestplekken in die geen gaten mogen worden
  • vervangen van de leertjes van het harnas
  • vernieuwen van de draagconstructie
  • vervangen van de wapenrok.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen