Wethouder en schoolkinderen planten duizend bomen

Foto: Gemeente Arnhem

Op woensdag 13 maart plant wethouder Cathelijne Bouwkamp samen met kinderen van de Jozef Sartoschool ruim 650 bomen en 700 struiken in Park Sacre Coeur.

Dat gebeurt in het kader van Nationale Boomfeestdag. Ook is op 13 maart de officieuze start van een project waarbij Arnhemmers kans maken op een boom of nestkastje van de gemeente. Via dit project moeten er dit jaar nog eens 350 bomen bijkomen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Arnhemmers hechten veel waarde aan bomen. Niet zo gek, want Arnhem is een groene stad en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Dit jaar planten we daarom weer vele honderden jonge bomen die kunnen uitgroeien tot mooie volwassen exemplaren. Als extra impuls voor onze bomen starten we een project waarbij op zogenaamde ‘hitteplekken’ in onze stad Arnhemmers een boom cadeau kunnen krijgen. Want juist op die plekken zorgen bomen op warme zomerdagen voor schaduw en verkoeling.”

Boom of vogelhuisje

Het planten van een boom blijkt in stedelijk gebied een effectieve manier om hitte te bestrijden. Aangezien ongeveer 80 procent van de ruimte in stedelijk gebied in bezit is van particulieren, is de gemeente van plan om bomen op particuliere grond te stimuleren. Tegelijkertijd wil de gemeente ook extra plekken creĆ«ren voor vogels om te kunnen schuilen, nestelen of foerageren. Daardoor is het idee ontstaan om op plekken in de stad die zijn aangemerkt als hitteplekken bomen en vogelhuisjes cadeau te doen aan Arnhemmers. De exacte voorwaarden om in aanmerking te komen worden op dit moment uitgewerkt. Feit is dat het zal gaan om Arnhemmers die wonen in de zogenaamde oranje of rode gebieden van onze hittekaart. Het gaat dan om wijken als Kronenburg, De Overmaat, Centrum, Spijkerkwartier, Klarendal, ’t Broek en St. Marten.

Nieuw bomenbeleid

Ook de avond van woensdag de 13de staat in het teken van bomen. Om 18.30 uur vindt in Molenplaats Sonsbeek namelijk de aftrap plaats voor het nieuw op te stellen bomenbeleid. Het nieuwe bomenbeleid is een initiatief van wethouder Bouwkamp, die graag samen met betrokken Arnhemmers in gesprek gaat over hoe we met elkaar zo goed mogelijk kunnen omgaan met de bestaande en nieuwe bomen in onze stad.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden