Vrijwilligers Willemeen voeren actie voor voortbestaan

Foto: Willemeen

Per 1 juli 2019 stopt de financiële de ondersteuning uit het gemeentelijke cultuurfonds voor poppodium en jongerencentrum Willemeen. Mogelijk houdt Willemeen daardoor in haar huidige vorm op te bestaan.

In 2019 bestaat jongerencentrum en poppodium Willemeen 50 jaar. Als er niets gebeurd is 2019 ook het jaar dat Willemeen definitief ophoudt te bestaan. Om dat te voorkomen beginnen de vrijwilligers van Willemeen in samenwerking met Arnhemse cultuurmakers een grootschalige actie om Willemeen te behouden.

Subsidieaanvraag

De gemeente heeft de subsidieaanvraag van overkoepelende organisatie Rijnstad afgewezen, wat betekent dat een andere organisatie de invulling van de programmering van Willemeen zal gaan bepalen. Op dit moment wordt de programmering van Willemeen deels bepaald door een grote groep vrijwilligers. Een flink deel daarvan heeft extra begeleiding nodig. Die krijgen ze bij Willemeen van een vaste groep jongerenwerkers. Met het wegvallen van de cultuursubsidie valt ook deze vorm van stedelijk jongerenwerk weg.

Unieke plek

Binnen het Arnhemse cultuurlandschap neemt Willemeen een unieke plek in, aldus het persbericht. Deze aanstaande verandering kan het einde betekenen van Willemeen in haar huidige vorm. Met inspraak van jongeren in het cultuuraanbod in Arnhem. Het einde van een landelijk en internationaal geliefd poppodium; het einde van een uniek en waardevol stuk Arnhemse geschiedenis.

Saamhorigheid

Met verslagenheid en onbegrip hebben de betrokkenen van Willemeen op het nieuws gereageerd. De vrijwilligers zijn ontdaan en verdrietig, vertelt vrijwilligster Eva. “Ik ben al de helft van mijn leven, vijftien jaar lang, vrijwilliger bij Willemeen. Nergens anders heb ik zoveel saamhorigheid en passie op één plek gevonden. Het breekt mijn hart dat de gemeente een unieke plek als deze laat verdwijnen, we slapen er allemaal slecht van.”

De vrijwilligers hopen Willemeen met steun van de Arnhemse bevolking te kunnen behouden. Eva: “Daarom willen we iedereen vragen onze petitie voor het behoud van Willemeen te tekenen.”

 

Voor meer informatie over Willemeen en tekenen van de petitie: www.redwillemeen.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden