ROC A12 getroffen door DDoS-aanvallen

Foto:

Al enkele weken wordt het netwerk van ROC A12 getroffen door DDoS- aanvallen, het bewust overvragen van het netwerk zodat het niet meer functioneert en soms enkele uren uitvalt. De onderwijsinstelling geeft aan er erg veel overlast van te ondervinden en benadrukt dat het NIET om het hacken van persoonsgegevens gaat.

“ROC A12 is een moderne school, die al veel van haar onderwijs heeft gedigitaliseerd. Niet alleen bij ICT-opleidingen, maar bijvoorbeeld ook in de zorgopleidingen speelt digitaal onderwijs een grote rol. Het platleggen van het internet zorgt er dan ook voor dat het voor docenten en leerlingen lastig wordt”, aldus Toine Schinkel, lid van het College van Bestuur, “Gelukkig hebben we zeer veel bevlogen docenten die, ondanks de overlast, er keihard aan werken om gewoon, goede lessen te geven.” 
Hard werken aan oplossing
Schinkel geeft aan dat er door iedereen hard wordt gewerkt om het probleem op te lossen. “Zo zijn we met verschillende leveranciers van internet aan het onderzoeken hoe ROC A12 hier in de toekomst tegen kan worden beschermd. Dit is een oplossing die tijd vraagt en de problemen dus niet direct oplost.” ROC A12 onderzoekt in goed overleg met tactische recherche en politie de herkomst van de DDoS-aanvallen. 
Verontwaardiging
Niet alleen de onderwijsinstelling zelf ervaart de aanvallen als ‘zeer vervelend’, ook de studenten hebben er last van. “In eerste instantie was voor hen ook niet duidelijk waar de oorzaken lagen. Nu er meer besef is dat het menselijk handelen betreft, wat in sommige gevallen zelfs door klasgenoten kan worden veroorzaakt, is de verontwaardiging best groot”, aldus Toine Schinkel.
Openheid
ROC A12 probeert anderzijds van de ‘nood een deugd’ te maken door de studenten te betrekken bij wat er allemaal gebeurt. Schinkel: “Zo laten we de processen achter de schermen, door onze studenten AV filmen om openheid te geven over wat er allemaal speelt. Dit past mooi bij vraagstukken over beroepsethiek, waar we deze documentaire weer voor kunnen gebruiken.”
DDoS
Tijdens een DDoS aanval wordt een netwerk van een instelling of bedrijf bewust overvraagd, zodat het niet meer functioneert. Vaak is het gevolg dat het systeem voor enkele uren uitvalt. De afgelopen jaren is er een sterke toename van het aantal aanvallen en steeds meer worden deze als een maatschappelijk probleem gezien. Waar voorheen voornamelijk sites van overheid werden aangevallen, is ROC A12 er nu ook de dupe van. Gedurende een DDoS aanval worden gegevens niet gehackt, zo ook niet in dit geval. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen