Your Song powered by humanism: “My reasons, colours and demons”

Foto:

Your Song powered by humanism is een project waarin zeven muzikanten/bands het verhaal vertellen van een militair. Het project is opgestart in het kader van het 50-jarig bestaan van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie en het concept en co-creatie is in handen van de uit Arnhem afkomstige Amy van Son. My reasons, colours and demons is de zesde song uit de serie en vertelt het verhaal van militair journalist Juul Platenburg.

Als journalist van Defensie ging Platenburg in vijf jaar drie keer op uitzending. Missie Platenburg begeleidde journalisten van NOS tot Al-Jazeera en schreef zelf artikelen. Voor zijn laatste missie ging hij zes maanden naar Uruzgan, Afghanistan. Platenburg: “Na vier maanden ging er zo’n 1200 man naar huis, er bleef 56 man. Ik was één van hen. Toen  een nieuwe lichting van 1200 militairen arriveerde dacht ik: ‘Wacht even, dit is niet mijn kamp, en niet mijn uitzending.’ Ik moest toen nog negen weken, maar ik wilde naar huis. Een militair zit in een peloton en heeft standaard een buddy, maar als journalist was ik altijd de eenling. Met een bataljon van 500 man op missie ben jij de vreemde eend in de bijt.” Pine Bluff ft. Brat Spitt zingen het zo: “My brain’s like a hamster on a treadmill/Always search for answers, I can never get my head still/Army green hides a troubled mind/Identity without my uniform is quite undefined.”
your-songarnhem-nieuws20140827-2
Juul Platenburg (foto: Arnhem Nieuws)
  
Knakmoment 
Bij thuiskomst na zijn laatste uitzending naar Uruzgan, liep Platenburgs relatie stuk. Hij noemt dat een ‘knakmoment’. “Ik besefte dat ik dit niet meer wilde: Altijd maar ‘binnenslapen’, op de kazerne, geen sociaal leven, ontheemd zijn.” In gesprek met humanistisch raadsvrouw Ingeborg Takken kwam zijn nieuwe functie bij een andere eenheid ter sprake. Op haar vraag wat de militaire drill is als je de weg kwijt bent wist Platenburg meteen: ‘Terug naar het laatst bekende punt en kaartstudie doen’. “Zij zorgde voor mijn terugkeer als ik in mijn oude functie communicatieadviseur voor de sectie Communicatie van de Luchtmobiele Brigade. Dat voelde als thuiskomen.”  Zijn leven veranderde echt toen hij zijn huidige vrouw ontmoette. Met haar kreeg hij een gezin: een nieuwe basis.

Your Song   
Over Your Song powered by humanism zegt Platenburg: “Ik deed ermee zonder écht te beseffen wat het in zou houden. Totdat ik begin april aan tafel zat met ’mijn’ artiesten voor een kruisverhoor van drie uur. Maar wat een coole gasten! Ze lieten me vertellen en hoorden mijn verhaal aan zonder oordeel, boorden diepere lagen aan en probeerden mij te begrijpen. Ze wilden duidelijk de mens achter het groene pak zien. Na het gesprek was ik gesloopt en tegelijk super enthousiast en uiteraard benieuwd naar ’mijn’ nummer. Ik kan je verklappen dat ze me weggespeeld hebben! Wat een enorme berg energie leggen zij in het nummer.”
  
“My reasons, colours and demons” is de zesde song uit de serie die zal bestaan uit zeven. Kijk voor eerder uitgebracht songs op www.yoursong.nl en voor meer informatie op Over Your Song.
Foto header: Pine Bluff ft. Bratt Spitt; de foto’s zijn gemaakt tijdens het 50-jaar feest in Luxor Live op woensdag 27 augustus jl. (foto’s Arnhem Nieuws) 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen