Busreizen vormen sterke concurrentie binnen reisbranche

Waar tot voor kort de autovakantie en het reizen per vliegtuig nog bovenaan de lijst van populairste vervoersmiddelen voor vakanties prijkten, lijkt het reizen per bus deze positie over te nemen. Busmaatschappijen bieden tegenwoordig talloze bestemming in geheel Europa aan tegen vaak zeer scherpe tarieven. Hoewel een groot aantal bestemmingen niet bereikbaar is met de bus, lijkt deze vorm van luxe vervoer sterk in opkomst te zijn onder jong en oud. Hebben we te maken met een trend of een logische ontwikkeling op de vrijetijdsmarkt? 

Uit recent anoniem onderzoek onder honderden reizigers is naar voren gekomen dat men de files en hoge kosten voor brandstof het grootste nadeel vindt van het reizen met de eigen auto. Vliegen is een stuk sneller maar brengt vaak een hoop ergernissen met zich mee. In het onderzoek werden lange wachttijden, ongemakkelijke vluchttijden, sjouwen met zware bagage en de hoge kosten voor parkeren en koffie als grootste minpunten aangemerkt. Ook de aanvullende toeslagen die vaak op slinkse wijze aan de consument worden doorberekend, vormen een grote bron van frustratie als het gaat om reizen met het vliegtuig. 
In tegenstelling tot enkele jaren terug, lijken busreizen langzaam aan hun slechte imago achter zich te laten en worden busreizen weer een meer dan acceptabel alternatief voor een vliegreis of een roadtrip. Het reizen per bus heeft veel meer te bieden en dat hebben ook gezinnen, stellen en groepen van middelbare leeftijd ontdekt. Met name voor de korte weekendjes weg lijkt het vliegtuig steeds minder aantrekkelijk te zijn omdat alle ergernissen van de reis niet opwegen tegen de relatief korte duur van de trip. 
Het reizen met de eigen auto is een prima alternatief maar zorgt in mindere mate voor het echte vakantiegevoel en is doorgaans vele malen duurder dan het reizen met een busmaatschappij. Voor een trip van Amsterdam naar Brussel betaal je tegenwoordig bij iDBUS in de meeste gevallen slechts 15,- euro en je reist dan in een luxe touringcar voorzien van ruime stoelen, airco, entertainment en catering aan boord. Ook de Nederlandse reisleiding waar je bij busreizen naar het buitenland op kunt rekenen, wordt als zeer wenselijk aangeduid.
De populairste bestemmingen voor busreizen vanuit Nederland zijn op dit moment o.a. Lyon, Milaan, Barcelona en Parijs. Minder bekende zuidelijke bestemmingen zoals Nîmes, Turijn en Gerona geraken echter ook steeds meer in trek. Waar Milaan als modestad nog steeds dé favoriet onder vrouwen is, blijft Barcelona bovenaan staan wat betreft jongerenreizen. Parijs is het meest in trek onder jonge stellen en Lyon is dé bestemming voor cultuurliefhebbers. 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden