Your Song in concert Luxor Live

Dit jaar bestaat de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht 50 jaar. Woensdag 27 augustus werd dit in Arnhem gevierd met ‘Your Song powered by humanism’ in concert, verhalen van militairen omgezet in muziek.

Vijftig jaar geleden konden militairen voor het eerst over hun werkervaringen en dilemma’s praten met een humanistisch geestelijk verzorger. Kolonel-raadsvrouw Ingeborg Takken – Hoofd Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie gaf in haar rede aan dat de vraag naar niet-godsdienstige geestelijke steun nog steeds groeit. “In 1964 stelde het Ministerie van Defensie vijf humanistisch geestelijk verzorgers aan, inmiddels zijn dat er al 38. Dit staat naast 112 geestelijk verzorgers van verschillende religieuze denominaties. Wij merken dat door de situatie in de wereld er steeds meer vraag van militairen is naar steun, denk bijvoorbeeld aan MH17 en wat langer geleden Irak en Afghanistan.”
fwe651v7ntwn649t0q7nm38c1
Boris van der Ham, voorzitter Humanistisch verbond en Kolonel-raadsvrouw Ingeborg Takken
Project Your Song
In dit jubileumjaar verschijnen in de serie ‘Your Song powered by humanism’ zeven songs van artiesten die verhalen van militairen omzetten in muziek. Projectleider van Your Song is de Arnhemse Amy van Son. “De humanistisch geestelijke verzorging bij defensie vroeg mij of ik een project wilde maken met verhalen van militairen gezongen door artiesten en te verspreiden via social media. Juist door mijn eigen ervaringen als oud militair en het ondernemerschap op het gebied van zingeving en social media kon ik de vraag verbinden in het concept van Your Song powered by humanism. Maar dan wel op basis van co-creatie, het project werd voor een gedeelte gefinancierd door Stichting Humanistisch Thuisfront.”
Taal van de Muziek
“Het was een kwestie van de schouders eronder en mensen vinden die hier met liefde en plezier aan mee wilde werken”, vervolgt van Son, “Het proces werd gezamenlijk ingevuld door veelal Arnhemse kunstzinnige creatievelingen, artiesten, illustrators, fotografen en videomakers. Iedereen verbond zich met eigen verantwoordelijkheid aan dit gezamenlijke resultaat, wat prachtig bij elkaar kwam tijdens deze viering in Luxor Live. Een project vanuit het hart gedreven. De ‘medemakers’ gaven stuk voor stuk prachtige interpretaties op basis van het oorspronkelijke ‘bronverhaal’ van de militair. Het verhaal van de militair krijgt een nieuwe vorm, een universele. De taal van de muziek.”
apsokm20qhe5fpn5tpr1y3kmo
Foto: Rob Kruitwagen
Verhaal als mens centraal
“Als we onze verhalen delen, delen we het leven zelf, onze hoop, dromen, angsten, vragen en antwoorden, onze fouten en successen. In ‘Your Song powered by humanism’ staat het verhaal van de militair als mens centraal en krijgt zichtbare betekenis en erkenning”, aldus Ingeborg Takken. Alle artiesten traden woensdagavond live op in Luxor Live. In september en oktober komen de laatste twee songs uit. 
Lees voor meer informatie ook: 
Beeldimpressie
Op de beelden een impressie van de feestavond in Luxor, woensdagavond 27 augustus. Op de foto’s onder meer Jeroen en Eef van Riet (voormalig My Favorite Scar), Pine Bluff ft. Brat Spitt met het verhaal van Juul Platenburg en Maame Joses. 
Foto’s: Arnhem Nieuws, uitgezonderd waar aangegeven: ‘foto: Rob Kruitwagen’. Meer foto’s zijn te bekijken in het digitale foto-album van een van de medemakers in het project, Rene Wouters: 
https://www.flickr.com/photos/renewouters/sets/72157646535959969/
h9n3cg04dt1ojkhx12j4fh58g
a7cr4l9wl436uom6eolb6jzfa
tggrkaz0xx5aw4rx80iar81ma
vbghzw0hnbrxsyg3p7aumvx22
l9ardjwtclstdpyalskjzvykz
Foto: Rob Kruitwagen

bmzwp4z6pkd40p38w1fppfyxx
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden