Airborne Wandeltocht opmaat naar herdenkingen

De 68e editie van de jaarlijkse Airborne Wandeltocht vormt de opmaat naar de 70e herdenking van de Slag om Arnhem. De grootste eendaagse wandeltocht ter wereld wordt gelopen op 6 september 2014 in Oosterbeek, de belangstelling is opnieuw groot.

“We verwachten dit jaar zo’n 33.000 wandelaars uit ongeveer 18 verschillende landen” vertelt Roger Beets, voorlichter van de organisatie. “Ook bij voorgaande jubilea van de herdenkingen, mochten wij meer wandelaars dan anders noteren.” Doordat de eerste wandeltocht pas in 1947 van start ging, is het eigen jubileum pas in 2016. We zijn er nu al over aan het nadenken op welke wijze we daar iets extra’s mee kunnen doen”. 
Veel belangstelling
“De belangstelling voor de herdenking van 70 jaar Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden is bijzonder groot en dat is positief voor de Airborne Wandeltocht” legt Beets uit. “Musea, de Liberation Route Europa en andere organisaties die betrokken zijn bij de herdenkingen merken al enige tijd, dat er meer aandacht is voor de bevrijdingsactiviteiten volgend op D-Day. Ook in Normandië was dit jaar sprake van een wereldwijde belangstelling. Niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van zo veel regeringsleiders en staatshoofden.”
x9mwk1fjfiodkpml9momy7m6q
Airborne Wandeltocht (foto: Berry de Reus)
Jeugd
Bij de jeugd is de belangstelling ook groeiend. Marsleider Wilma Luckel “Wij merken het ieder jaar aan de toenemende deelname bij ons jeugdproject. Op basisscholen in de regio worden speciale lessen gegeven, waaraan een tekenwedstrijd verbonden is. De winnaars mogen met burgemeester Jean Paul Gebben een krans leggen op 17 september bij de Naald in Oosterbeek, het officiële begin van de Airborne herdenkingen. De deelname van basisschoolleerlingen aan onze jeugdprijsvraag tijdens de wandeltocht, wordt ook ieder jaar groter. Er zijn ook dit jaar weer mooie prijzen te vergeven.”
cyeax97la0zyrev8bfnflv6q8
Marsleider Wilma Luckel plaatst Pegasus op ereboog Airborne Wandeltocht (foto: Roger Beets)
Airborne Wandeltocht
De Airborne Wandeltocht is de jaarlijkse herdenkingswandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem, waarvan de netto-opbrengsten ten goede komen aan de Arnhem veteranen, zodat zij ieder jaar de herdenkingen kunnen bijwonen. Daarnaast ondersteunt de organisatie ook andere doelen, die passen in het gedachtengoed van de Airborne Wandeltocht. 
Op 6 september kan jong en oud weer deelnemen en kiezen uit routes van 10, 15, 25 en 40 kilometer. Zo’n 1,7 miljoen wandelaars gingen hen reeds voor. Meer informatie: www.airbornewandeltocht.nl 
Foto header: Pipes & Drums Royal British Legion (foto: Berry de Reus)
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden