50 jaar humanistisch geestelijke verzorging bij Defensie

Foto:

De Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht bestaat 50 jaar en viert dit met een feestconcert in Arnhem. In dit jubileumjaar verschijnen in de serie ‘Your Song powered by humanism’ zeven songs van artiesten die verhalen van militairen omzetten in muziek, “het verhaal van de militair als mens staat centraal en krijgt zichtbare betekenis en erkenning.”

Militairen kunnen pas vanaf 27 augustus 1964 praten over hun werkervaringen en dilemma’s met een humanistisch geestelijk verzorger. Geestelijke steun van de dominee of de aalmoezenier kon al langer, maar met de ontkerkelijking groeide ook de behoefte aan niet-godsdienstige geestelijke zorg. In 1964 stelde het Ministerie van Defensie daarom vijf humanistisch geestelijk verzorgers aan. Dat zijn er inmiddels 38, naast 112 geestelijk verzorgers van verschillende religieuze denominaties. 
Luisterend oor
Werken in het leger brengt soms morele dilemma’s met zich mee en ingrijpende ervaringen. “Wij zijn daar waar de militairen zijn. We bieden steun, begeleiding en een luisterend oor waar zij, verdrietig of trots zijn, twijfelen of knopen doorhakken, dromen of bang zijn, piekeren of iets te vieren hebben,” aldus Kolonel-raadsvrouw Ingeborg Takken, Hoofd Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie. 
Ingrijpende ervaringen
Recent liepen humanistische geestelijk verzorgers mee met de militairen in het rampgebied van MH17 en boden ze steun aan de nabestaanden. Maar ze bieden ook hulp en steun in kazernes in Nederland of op het Veteraneninstituut. Zij gaan in gesprek over ingrijpende ervaringen, de zoektocht naar wat goed is en wat niet en over de ruimte waarin ieder mens zijn eigen keuzes moet maken. 
Erkenning
Takken: “Al 50 jaar doen we dat met toewijding en plezier en daar zijn we trots op. Daarom vieren we ons jubileum met een feestconcert in Arnhem voor onze geestelijk verzorgers en een breed scala aan militaire en burgergenodigden. Alle bands en artiesten die voor Your Song powered by humanism, een verhaal van een militair hebben omgezet in een nummer spelen hier hun song. Het project is een voorbeeld van de manier waarop de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging anno 2014 werkt: het verhaal van de militair als mens staat centraal en krijgt zichtbare betekenis en erkenning.”
Your Song
In dit jubileumjaar verschijnen in de serie ‘Your Song powered by humanism’ zeven songs van artiesten die verhalen van militairen omzetten in muziek. Onlangs verscheen de vijfde song: Virtues, door Joep van Geffen begeleid door de militaire kapel. Meer over deze song en de eerder verschenen songs leest u op: Klassiek bariton zingt verhaal van Kolonel der Mariniers
Op de foto: Humanistisch geestelijk verzorgers aanwezig in Oekraïne. Kijk voor meer informatie op: www.humanistischverbond.nl
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen