“Wereldwijd kan 90% van de kinderen met een handicap niet naar school”

Foto:

Op donderdag 13 maart om 8:30 trekt De Emmausschool in Arnhem, samen met de Toonladder en de Pieter Brueghelschool één minuut lang aan de bel. Zo vragen basisscholieren aandacht voor leeftijdsgenoten met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen.

Door mee te doen aan deze landelijke actie van het Liliane Fonds vragen deze drie scholen aandacht voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden voor wie onderwijs geen vanzelfsprekend recht is. Door deelname van deze drie scholen aan de actie, kunnen er drie gehandicapte kinderen in een ontwikkelingsland naar school.
 
Millenniumdoel 
In 2000 spraken Nederland en 188 andere VN-lidstaten af, dat in 2015 alle kinderen onderwijs moeten kunnen volgen: millenniumdoel 2. En afspraken moet je nakomen. In Nederland is het normaal dat kinderen naar school gaan. In ontwikkelingslanden is dat anders. Want wereldwijd zien meer dan 20 miljoen kinderen met een handicap nooit een klaslokaal van binnen. Ze kunnen er niet in of worden geweigerd. Ouders schamen zich voor hun kind of hebben geen geld voor school. Het Liliane Fonds is ervan overtuigd dat naar school gaan een basisrecht is voor ieder kind. In 2013 konden ruim 53.000 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden met hulp van het Liliane Fonds naar school, naar een dagopvang of een training volgen. 
 
Wij trekken aan de bel 
Met de actie ‘Wij trekken aan de bel’ wil het Liliane Fonds kinderen, ouders en docenten bewust maken van de achterstandssituatie van kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Daarom roept het Liliane Fonds alle basisscholen op om op 13 maart met alle mogelijke toeters en bellen één minuut herrie te maken op het schoolplein. 
 
Over de Emmausschool 
Dit is een kleine school in Arnhem Noord, waar kinderen onder top omstandigheden kunnen spelen en leren. Gelegen in het groen, met veel buitenruimte, kunnen kinderen hun mogelijkheden op het gebied van spelen, leren en creativiteit volop onderzoeken. Wij zijn er ons van bewust dat niet ieder kind zo’n heerlijke basisschooltijd heeft, en trekken daarom aan de bel, om ervoor te zorgen dat hier verandering in komt. Samenwerken wordt voor ons als kleine school steeds belangrijker. 
In Arnhem ontstaan sinds kort concrete plannen om stichting overschrijdend te gaan samenwerken. Wij willen met deze actie laten zien dat samenwerking helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, als je het maar doet! Vandaar dat wij niet alleen als Emmausschool een minuut kabaal gaan maken op 13 maart, maar dat we onze buren van de Toonladder en de Pieter Brueghelschool daarbij hebben uitgenodigd. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden