Aardvarken Burgers Zoo wint prijs

Woensdagavond 20 november heeft juryvoorzitter Cees Brandsen, directeur Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud, tijdens het Betonprijsdiner in Rotterdam de winnaars van de Betonprijs 2013 officieel bekend gemaakt. Het juryrapport spreekt lovende woorden over het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman, een cadeau van het jubilerende Koninklijke Burgers’ Zoo aan de stad…

Woensdagavond 20 november heeft juryvoorzitter Cees Brandsen, directeur Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud, tijdens het Betonprijsdiner in Rotterdam de winnaars van de Betonprijs 2013 officieel bekend gemaakt. Het juryrapport spreekt lovende woorden over het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman, een cadeau van het jubilerende Koninklijke Burgers’ Zoo aan de stad Arnhem: “Het gaat niet om een brug of een woontoren, maar er is wel met heel veel vakmanschap een echt kunstwerk vervaardigd. De makers zijn er op deze manier in geslaagd beton letterlijk onder de mensen te brengen.” De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het kennisplatform binnen de (beton)bouw. In totaal zijn 99 projecten ingediend in acht verschillende categorieën.

 

Directeur Alex van Hooff neemt prijs in ontvangst

Directeur Alex van Hooff van Koninklijke Burgers’ Zoo nam samen met kunstenaar Florentijn Hofman, alle bouwers en overige betrokkenen de prijs in ontvangst. Van Hooff: “Het juryrapport noemt het Feestaardvarken inspirerend en benadrukt het feit dat het kunstwerk beton écht onder de mensen brengt. Het is ons doel geweest de stad Arnhem een cadeau te schenken dat mensen echt ontroert, bezighoudt en verwondert. Je kunt niet langs het Feestaardvarken rijden of je ontdekt zowel kinderen als volwassenen die het kunstwerk willen aanraken, ervaren en begrijpen. Deze prijs benadrukt dat we ons doel hebben bereikt.”

 

Het Feestaardvarken: een geschenk van Koninklijke Burgers’ Zoo aan Arnhem

In opdracht van Koninklijke Burgers’ Zoo heeft de internationaal opererende kunstenaar Florentijn Hofman het Feestaardvarken ontworpen als cadeau van het jubilerende Arnhemse dierenpark aan de stad Arnhem en alle inwoners. De bouwdirectie stond onder leiding van Job Saltzherr van JobArt, dat in samenwerking met RhineTech eveneens de productie en uitvoering voor zijn rekening nam. Marcel Smink en JobArt namen het tekenwerk voor hun rekening, terwijl het constructief advies van ABT Arnhem afkomstig was. Overige betrokken partijen bij de constructie zijn Grouttech en Cantillana (beton), Keim (verf) en Straalbedrijf Evers (stalen hoedje). Het kunstwerk ligt in het Bartokpark in het centrum van Arnhem, tegenover Rozet.

 

Meer info: www.burgerszoo.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden