Arnhem pakt laaggeletterheid aan

ARNHEM – De gemeente Arnhem en omgeving maken extra geld vrij voor laaggeletterdheid, het gaat om 145.000 euro. Het probleem word steeds groter, blijkt uit nieuwe cijfers van de stichting Lezen&Schrijven. De cijfers worden vandaag bekend gemaakt. Door de digitale samenleving komen laaggeletterden op een steeds grotere afstand te staan. Op…

ARNHEM – De gemeente Arnhem en omgeving maken extra geld vrij voor laaggeletterdheid, het gaat om 145.000 euro. Het probleem word steeds groter, blijkt uit nieuwe cijfers van de stichting Lezen&Schrijven. De cijfers worden vandaag bekend gemaakt. Door de digitale samenleving komen laaggeletterden op een steeds grotere afstand te staan. Op dit moment is 1 op de 9 volwassenen in Nederland laaggeletterd.

Regionale aanpak

In Arnhem start een speciale regionale aanpak. Er worden onder andere bijeenkomsten georganiseerd, bedrijven benaderd en er gaat een speciale ambtenaar aan de slag. Vanmiddag is de startbijeenkomst van de aanpak van laaggeletterdheid in de regio Gelderland in sportcentrum De Grote Koppel in Arnhem.

Taalambassadeur

Bij de bijeenkomst is ook taalambassadeur Jos Niels. Tot een jaar of 9 geleden was hij laaggeletterd. Toen hij in de derde klas van de lagere school zat, bleef hij door een ongeluk een half jaar thuis. Hij raakte letterlijk achterop, hij werd achterin de klas gezet. ‘Want zo ging dat toen, je had toch ook stratenmakers nodig’. Hij raakte steeds meer achterop, maar haalde uiteindelijk wel zijn diploma op de land- en tuinbouwschool. Jos Niels had lange tijd een bloemenzaak in Oosterbeek. Hij kon de bestellingen die hij schreef zelf lezen, maar anderen niet. Hij verzon vaak smoesjes als ‘ik heb m’n bril niet bij me’. Maar op een gegeven moment kon Jos Niels er niet meer onderuit. Er moest een computer komen. Als iedereen weg was probeerde Jos Niels ermee te werken, maar het lukte hem niet. Toen zei hij tegen zichzelf: ‘het ligt niet aan de computer maar aan mij.’ Hij zag een advertentie van het ROC voor een cursus en meldde zich aan. Hij reist nu heel Nederland door om zijn verhaal te vertellen.

Voorlezen

Afgelopen week heeft Jos Niels voor het eerst voorgelezen aan een klas kinderen. ‘Het was heel heftig en het moeilijkste wat ik tot nu toe heb gedaan als ambassadeur. Het is heel bijzonder dat ik nu aan kinderen kan voorlezen, dat heb ik bij mijn eigen kinderen nooit kunnen doen.’

(Bron: www.omroepgelderland.nl)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden