‘Altijd detectiepoort op scherp bij ingang van rechtbanken’

De scanapparatuur in de rechtbank van Breda stond uit. Geen risicovolle zaak, vond men. Toch werd er geschoten.De PVV wil dat er in rechtbanken te allen tijde scanapparatuur wordt gebruikt om wapens bij personen op te kunnen sporen. De fractie stelt dit naar aanleiding…

De scanapparatuur in de rechtbank van Breda stond uit. Geen risicovolle zaak, vond men. Toch werd er geschoten.

De PVV wil dat er in rechtbanken te allen tijde scanapparatuur wordt gebruikt om wapens bij personen op te kunnen sporen. De fractie stelt dit naar aanleiding van een schietpartij gisteren in de rechtbank van Breda. “Trek de portemonnee, hierop moet niet worden bezuinigd”, vindt de PVV.

In de Bredase rechtszaal was gisteren de behandeling van een grote drugszaak bezig tegen vijf verdachten. Zij zouden synthetische drugs hebben geproduceerd en zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen. De rechtbank vond de zaak niet risicovol en had de scanstraat waar het publiek wordt gecontroleerd, uitgezet.

Dit ondanks het feit dat één van de verdachten al eerder, weliswaar door een inmiddels overleden persoon, met de dood was bedreigd. “Degene die is overleden kan natuurlijk personen in zijn omgeving hebben die wel in leven zijn”, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz, die aanwezig was omdat hij een verdachte bij staat. “Het was levensgevaarlijk. We zaten daar echt als schietschijf. Publiek moet natuurlijk altijd gescreend worden. Ik ga er vanuit dat er nu maatregelen worden genomen.”

Ook de andere aanwezige advocaat, Henk van Asselt, zet vraagtekens bij de beveiliging. “Het geeft natuurlijk wel iets vreemds”, zegt, één van de aanwezige raadsmannen. “Ik moet bijna in mijn onderbroek de zittingszaal binnen, wordt volledig gecontroleerd. En op de publieke tribune kan iedereen zo doorlopen, met bij wijze van spreken een uzi in z’n tas. Er zit glas tussen de publieke tribune en de zittingszaal, maar dat is geen kogelvrij glas.”

In dit geval werd er op de trap naar de tribune geschoten. De PVV vindt het belachelijk dat een zaak als niet-risicovol wordt bestempeld. “Wat is risicovol en wat niet in een rechtbank?”, vraagt Lilian Helder, woordvoerder Justitie en Veiligheid zich af. “Mensen zijn zenuwachtig en kunnen ineens uit hun fel springen. Ze zijn onvoorspelbaar. Sommige mensen worden getergd door het publiek, anderen kunnen niet tegen het pleidooi van advocaten, die vaak subjectief zijn en voor slachtoffers of nabestaanden vervelend om aan te horen. We hebben gijzelingen gehad, mensen die met messen in de rechtbank zaten. Publiek moet gewoon absoluut altijd worden gescand.”

De Orde van Advocaten wil eerst meer weten van het politieonderzoek, maar laat wel weten dat officieren van justitie, rechters en advocaten veilig moeten kunnen werken.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden