‘Kabinet nekt regionale treinen’

ARNHEM – Nieuwe maatregelen van het kabinet jagen de reiziger uit de regionale treinen. Dat schrijven de provincies Gelderland, Overijssel, Limburg, Friesland en Groningen in een brief aan de Tweede Kamer.De woede richt zich op plannen van het kabinet om de gebruikersheffing voor het spoor te verhogen en rode diesel,…

ARNHEM – Nieuwe maatregelen van het kabinet jagen de reiziger uit de regionale treinen. Dat schrijven de provincies Gelderland, Overijssel, Limburg, Friesland en Groningen in een brief aan de Tweede Kamer.

De woede richt zich op plannen van het kabinet om de gebruikersheffing voor het spoor te verhogen en rode diesel, brandstof voor veel regionale treinen, duurder te maken.

Volgens de provincies wordt een treinkaartje in de regio door die maatregelen tot wel 40 procent duurder en wordt de reiziger uit de trein gejaagd. 

Minder treinen en duurdere kaartjes

Gelders gedeputeerde Bieze zegt namens de provincies dat de kabinetsplannen de goede ontwikkelingen op het regionale spoor de nek omdraaien. ‘We hebben daar een succes van gemaakt. We kregen de
mensen de trein in, willen nu meer treinen en meer reizigers, maar krijgen
minder treinen en duurdere kaartjes. De voorgenomen maatregelen werken tegen
zichzelf: er zullen heel veel reizigers afvallen omdat de kaartjes te duur
worden.’

Als de vervoerders, die het al niet breed hebben, worden geconfronteerd met hogere kosten, zal de reiziger de dupe zijn, aldus de provincies. Daarbij doelen ze naast de duurdere kaartjes op het schrappen van treinen in de avonduren en op zondag en het opheffen van lijnen.

Regionaal spoor elektrificeren

De provincies willen dat staatssecretaris Mansveld onderzoek gaat doen naar de haalbaarheid van het elektrificeren van de regionale treinen die nu nog op diesel rijden. In Gelderland zijn dat de trajecten Arnhem – Winterswijk, Winterswijk – Zutphen, Zutphen – Apeldoorn en Arnhem – Tiel.

(Bron: www.omroepgelderland.nl)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden