Boom van het Jaar 2024 in Sonsbeek?

Foto: Eikenboom.Hortis Civitatis.Facebook

Bij de verkiezing Boom van het Jaar 2024 van Boom van het Jaar 2024 gaat het vooral om het verhaal achter de boom, het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis.

Zet jouw bijzondere boom uit het park Soonsbeek op een foto en beleef op jouw manier het 125-jarig lentebriesje rondom het bestaan van Sonsbeekpark. Iedereen kan tot en met 26 mei zijn of haar favoriete Nederlandse boom aanmelden. Dat hoeft niet de grootste, oudste of mooiste boom te zijn. Hier aanmelden.

125-jarig lentebriesje

Met het kunstproject Lentebriesje in het Sonsbeekpark heeft beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen met zijn werkgroep enkele jaren geleden een oude eikenboom speciaal onder de aandacht gebracht, om de boom een stem te geven. De kunstenaar heeft jarenlang deze boom goed geobserveerd en gefotografeerd met de verschillende periode van de dag en tijdens de verschillende jaargetijden. De kunstenaar ontwierp toen speciale liefdesbrieven voor nachtvlinders, die onder aan de oude eikenboom in park speciaal waren bevestigd.

Interactie met bomen in Sonsbeekpark

Ieder jaar keer op keer streelt het lentebriesje zachtjes door de boom. De vlinders ontwaken ook uit hun cocon of komen uit hun winterslaap. De eerste voorjaarsvlinders zijn dan volop te zien zoals het oranjetipje en de citroenvlinders die dan door het Lentebriesje worden meegenomen door Sonsbeekpark. Soms zitten de vlinders op de stam van de boom om zich lekker op te warmen aan de zon en op de stam.
Wil jij ook het lentebriesje zelf komen ervaren tijdens een mooie wandeling in het park en wil jij ook in contact komen met de andere verschillende mooie bomen in park? Welke boom zou jij dan kiezen, zodat jij het Lentebriesje met de boom ook zelf kan ervaren in het park?

Historie eikenboom

De eikenboom werd door de Germanen als heilige boom beschouwd en was de boom geweid aan de God Donar of Wodan. Ook de Romeinen en de Grieken zagen deze boom als een heilige Boom. De Zomereik (Quercus robur) in Sonbeekpark heeft een stam omtrek van 5,41m. De boom is aangeplant in 1820 en is tevens de dikste boom van het stadspark.

Zie ook:

Werkgroep Hortus Civitatis, museumromeinseflora.nl, www.deboomvanhetjaar.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen