Kerngezond breedlipneushoorntje ter wereld gekomen in Burgers’ Zoo

Foto: Koninklijke Burgers' Zoo

Dinsdag 26 oktober om 3.00 uur is er een op het oog kerngezond breedlipneushoorntje ter wereld gekomen in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het is het achtste jong van deze ervaren moeder en de veertiende neushoorngeboorte in Arnhem sinds 1977.

In de verwarmde stal is de jongste telg geboren. Koninklijke Burgers’ Zoo blijft één van Europa’s succesvolste fokkers van zuidelijke breedlipneushoorns.

Geboorte te volgen via livestream

Dankzij een livestream vanuit de neushoornstal was de geboorte van het neushoorntje live thuis te volgen: https://tinyurl.com/ys6v9njx. De moeder is zeer ervaren en heeft al zeven eerdere jongen succesvol grootgebracht. Mede daardoor verliep de geboorte voorspoedig.Kijk even naar de video van het jongeneushoorntje.
De eerste weken blijven moeder en jong in de behaaglijk verwarmde stal, waarbij ze regelmatig buiten een frisse neus gaan halen in het aangrenzende verblijf achter de schermen. Bezoekers kunnen 24/7 live meekijken in de neushoornstal naar moeder en jong.

Zuidelijke breedlipneushoorns

In 75 Europese dierenparken leven in totaal 295 zuidelijke breedlipneushoorns: 127 mannetjes en 168 vrouwtjes. Van de vijf neushoornsoorten die de wereld nog rijk is, is de populatie zuidelijke breedlipneushoorns het talrijkst in het wild. Jaarlijks vallen er echter tientallen tot honderden dieren ten prooi aan stropers, die met name uit zijn op de waardevolle hoorn. De populatie zuidelijke breedlipneushoorns in alle Europese dierenparken telt momenteel 295 dieren. Met veertien neushoorngeboortes sinds 1977 is Burgers’ Zoo één van de belangrijkste hofleveranciers aan het programma voor populatiemanagement in Europese dierenparken.

Europees programma populatiemanagement

Safaripark Beekse Bergen in Nederland coördineert het Europese programma voor populatiemanagement van breedlipneushoorns. Op basis van DNA-onderzoek worden de beste matches tussen dieren gemaakt met als doel de genetische variatie zo groot mogelijk te houden binnen de populatie. In het kader van dit programma verhuizen dieren van en naar dierenparken met breedlipneushoorns in heel Europa.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen