Burgers’ Zoo verrast leeuwen met Paasbrunch

Foto: Burgers' Zoo

Met het paasweekend voor de deur hebben de acht leeuwen van Koninklijke Burgers’ Zoo als vorm van gedragsverrijking een niet alledaagse traktatie van hun dierverzorgers ontvangen.

Met name de vijf leeuwenwelpen verwelkomden de onbevruchte eieren van twee zwarte zwanen uit het Arnhemse dierenpark als smakelijke aanvulling op hun gebruikelijke menu. Het volwassen mannetje leek een mals stuk vlees te prefereren.

Het mannetje mag als eerste etenleeuwen

Hoewel in het wild meestal de leeuwinnen op jacht gaan, mag het mannetje als eerste eten zodra ze een prooi hebben gedood. In Burgers’ Zoo verdelen de dierverzorgers de stukken vlees over het verblijf, zodat alle leeuwen tegelijkertijd kunnen eten, nadat het mannetje meestal eerst een groot stuk vlees voor zichzelf heeft geclaimd. Het volwassen mannetje beschermt in het wild de groep tegen mogelijke gevaren en probeert rivalen op afstand te houden die hem van de troon proberen te stoten.

Arnhems levendige leeuwenfamilie

De leeuwengroep in de Safari van Burgers’ Zoo telt momenteel acht dieren: een volwassen mannetje, twee volwassen vrouwtjes en vijf welpen in verschillende leeftijden. Op 27 juli 2020 werd een tweeling geboren: een mannetje en een vrouwtje. Op 26 november 2020 kreeg de andere leeuwin een drieling, waarbij het om drie vrouwtjes bleek te gaan. Alle vijf de jongen verblijven de komende jaren sowieso in Arnhem. Als het jonge mannetje geslachtsrijp wordt komt hij, net als in de natuur, in conflict met zijn vader en zal één van beide dieren verhuizen naar een ander dierenpark. Het volwassen mannetje onderging op 11 maart dit jaar een vasectomie, aangezien zijn genetische materiaal nu ruimschoots voorradig is in de Europese leeuwenpopulatie in dierenparken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden