Berkenwantsen zijn soms best lastig

Foto: Bj.schoenmakers, wikimedia

Er wordt weer overlast van de berkenwantsen gemeld. Heb jij berken in de buurt van je huis staan? Dan heb je ze misschien al gespot.

Zo eens in de zoveel tijd, afhankelijk van de weersomstandigheden, kan het diertje voor overlast zorgen.

BerkenwansDe berkensmalsnuit

Een berkenwants is een klein insect, ovaal tot driehoekig van vorm en voorzien van een schildje op de rug. Zijn echte naam is berkensmalsnuit. De kleur varieert van rood met groen tot grijs en bruin.
Volwassen exemplaren zijn zes tot negen mm groot. Jonge dieren (nimfen) zijn kleiner. De meest volwassen dieren hebben vleugels. De berkenwantsen voeden zich met de sappen van de berkenboom, die ze eten uit de bladeren en zaden die in de boom hangen.
Maar ook op andere loofbomen komen ze voor. Zoals in de els of in lijsterbessen.

Niet schadelijk

De berkenwants is niet schadelijk voor de gezondheid. Ook de berkenboom waarop de berkenwants leeft, heeft er geen last van. Wel kan de berkenwants overlast veroorzaken. Als ze zich bedreigd voelen, scheiden ze een vreselijke geur af. Als er veel in een boom zitten kun je dat soms ook ruiken. Door de grote aantallen is het vervelend als de wantsen voorkomen op bijvoorbeeld het terras, op de speelplek of in de woning. Berkenwantsen zijn er ieder jaar en zijn een normaal natuurverschijnsel. De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat er nu veel berkenwantsen zijn.

Zijn berkenwantsen te bestrijden?Berkenwans

De berkenwants is lastig te bestrijden. Op kleine schaal is de berkenwants het best weg te zuigen met een stofzuiger. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden. Het middel is dan erger dan de kwaal.
Bij de gemeente kun je hiervoor niet terecht, die bestrijdt alleen soorten die gevaar opleveren voor de volksgezondheid, zoals de eikenprocessierups. Natuurlijk kan een grote hoeveelheid berkenwantsen erg vervelend zijn, maar ze zijn ongevaarlijk en de overlast duurt slechts een paar weken.

Niet doodslaan

Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten aan de zijde van het huis waar de meeste berkenwantsen voorkomen. Berkenwantsen binnen in de woning kun je het beste met de stofzuiger opzuigen. En niet doodslaan. De beestjes gaan dan erg stinken.
Wanneer de berkenwantsen volwassen zijn en vleugels hebben gekregen, vliegen ze weg en verspreiden zich. Daarmee neemt de overlast af. Omdat de berkenwantsen niet allemaal van de dezelfde leeftijd zijn, kan de overlast periode een aantal weken duren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen