Hou je tuin watervriendelijk groen

Foto: Pikist

In de zomer gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Op warme dagen is het verbruik zo extreem hoog, dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt.

Help mee en ga zuinig om met drinkwater.

 • Sproei alleen als het echt nodig is en doe dit voor 7.00 uur ‘s ochtends of na 22.00 uur ‘s avonds.
 • Zorg dat het water in een groot opzetzwembad wordt gezuiverd in plaats van ververst.
 • Douche zo kort mogelijk.

Watervriendelijk voor je tuin

Hoe houd je de tuin zo watervriendelijk mogelijk groen? Met het drie stappen slim sproeien plan:

 • Sproei wanneer de zon niet fel schijnt. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en dan hebben je planten er niet zo veel aan.
 • Sproei zo dicht mogelijk bij de grond. Sproei zo dicht mogelijk bij de wortels van je planten. Daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooi je al het water op de bladeren van je planten? Daar hebben ze niet zo veel aan. Bovendien verdampt een groot deel van het water dan voor het bij de wortels van je planten komt.
 • Train je planten om water vast te houden. Probeer bijvoorbeeld om je planten steeds minder vaak genoeg water te geven. Totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo train je ze om water beter vast te houden. Ze houden het dan ook langer vol in de zomerhitte straks. Een leuk extraatje: je tuin mooi houden kost op deze manier een stuk minder moeite!

Meer informatie over slim sproeien

 • Bescherm borders tegen uitdroging
 • Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. De stelregel is dat een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft.
 • Kies vaste planten die droogtebestendig zijn. De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger. Daarom is het verstandig om in je tuin voor droogtebestendige planten te kiezen. Er zijn genoeg bodembedekkers die prachtig groen blijven, ook bij extreme droogte. Dit is de top drie droogtebestendige planten:
  -Euphorbia (Wolfsmelk)
  -Pulsatilla (Wildemanskruid)
  -Sedum (Vetkruid)

Benieuwd welke droogtebestendige planten(borders) het beste in jouw tuin passen? Vraag het aan een hovenier of specialist in het tuincentrum.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden