Vitens waarschuwt voor wegvallen waterdruk door zeer hoog verbruik

Foto: Pexels

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk, met name in Gelderland en Overijssel, in de loop van de avond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen. Dit gebeurt als er niet meteen minder drinkwater wordt verbruikt.

Het bedrijf wil dat de klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto’s wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen ’s nachts de wasmachine inschakelen.

Waterdruk verlagen

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is een miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien. Maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig. “Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt.”

Dringende oproep

De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben deze provincies al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.
“We houden de situatie van uur tot uur in de gaten. Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft,” zegt een woordvoerder van Vitens.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden