Doe mee dit weekend met de Nationale NachtvlinderNacht

De kolibrievlinder is een nachtvlinder
Foto: Pixabay

Dit weekend is de Nationale NachtvlinderNacht. De vorige Nationale NachtvlinderNacht werd in augustus 2019 gehouden. Wist je dat er meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders in ons land voorkomen?

Atalanta, klein koolwitje en dagpauwoog werden veel gezien, maar dat zijn dagvlinders. Een paar nachtvlinders deden ook volop mee, zoals kolibrievlinder, gamma-uil en muntvlinder. Dit zijn wel nachtvlinders, maar ze vliegen gewoon ook als het licht is en deze komen we dus regelmatig tegen.

2000 Soorten nachtvlinders

Er komen meer dan 2000 soorten nachtvlinders in Nederland voor. Voor veel mensen is dat een verrassing, want dagvlinders zie je nog wel, maar nachtvlinders veel minder. Wist je dat er roze, gele en mintgroene nachtvlinders zijn? Ken jij de weeskinderen en de huismoeder? De meeste motten zijn namelijk overdag verborgen en in rust en deze komen pas tevoorschijn als de schemering invalt. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel of een partner en in het donker worden de eitjes afgezet.

Meedoen

Hoe kun je meedoen? Bekijk de nachtvlinders in je eigen tuin en geef je waarnemingen door. Deel de vlinders die je ziet meteen op de sociale media met hashtag #NaNaNa. Zo kunnen we toch een beetje samen nachtvlinderen. Dan kan iedereen zien wat voor mooie en bijzondere nachtvlinders er worden waargenomen.

Lichten of stroop

Om toch te weten welke soorten ergens voorkomen en hoe het met de nachtvlinders gaat moet je hulpmiddelen inzetten en lichten en stropen zijn de meest gebruikte. Lichten doe je door een felle lamp, die veel UV-licht uitzendt, ergens te hangen met een wit laken daarbij. Het felle licht verwart de nachtvlinders. Ze gaan zitten op het witte laken dat heel licht is en de nachtvlinders doet denken dat het dag is: ze gaan dus weer in rust. In een goede nacht kun je vijftig of nog veel meer vlinders op je laken hebben zitten.
Niet alle soorten komen op licht af en een andere manier om ze te zien te krijgen is door een zoete stof op bomen te smeren. Dat is vaak (appel)stroop aangevuld met veel suiker en vaak ook wat alcoholica. Binnen een uur nadat je dat hebt gesmeerd, zitten er nachtvlinders van te snoepen. En hoewel het meestal een kleverige substantie is, zullen ze er wel van eten, maar er nooit in vast blijven zitten.

Dag- of nachtvlinder

Wil je weten hoe je aan een vlinder kunt zien of het een dag- of nachtvlinder is? Op de website van Vlinderstichting.nl vind je een duidelijke uitleg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden