Aantal gemeenten met verbod op ballonoplatingen in één jaar verdubbeld

Foto: Stichting De Noordzee

Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen. In één jaar tijd is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Vorig jaar had in maart 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%.

Gemeente Arnhem heeft nog steeds een ontmoedigingsbeleid.

41% gemeenten met verbod

Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.
Een jaar geleden had 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41%. Dat zijn 145 gemeenten. In 2018 had nog maar 5% een verbod ingesteld. Sinds de verantwoordelijkheid voor ballonoplaatbeleid in 2014 bij de gemeenten werd gelegd, monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente in de Ballonnenmonitor. De afgelopen twee jaar ziet de stichting de cijfers sterk stijgen. Minstens twaalf gemeenten buigen zich op dit moment over een verbod en zullen dat naar verwacht komende maanden vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Kustprovincies zijn koploper

Er is een duidelijk verschil tussen de stand van zaken in de verschillende gemeentes. Alle provincies die aan de Noordzeekust grenzen doen het beter dan het landelijk gemiddelde. In alle kustprovincies ligt het aantal gemeenten met een verbod harder dan het landelijk gemiddelde. Friesland staat bovenaan met 78 procent, Noord-Holland volgt met een verbod in 60 procent van de gemeenten. In Groningen, Zeeland en Zuid-Holland geldt in meer dan de helft van de gemeenten een verbod.

In de omliggende gemeentes:

Ballonoplating is verboden in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Ede, Renkum, Zevenaar en Lingewaard. Er is ontmoedigingsbeleid bij de gemeenten Wageningen, Rheden, Bronckhorst, Duiven en Arnhem. Verder is er geen vermelding in het beleid bij Rozendaal, Doesburg, Westervoort en Overbetuwe.

Elf ballonnen op honderd meter strand

Al vijftien jaar doet Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Gemiddeld liggen er elf ballonresten op honderd meter strand. “Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden,” aldus Ewout van Galen, programmaleider Schone zee. “Veel ballonnen belanden zo in zee. Daarom is het fantastisch dat zoveel gemeenten inmiddels besloten hebben om ballonoplatingen niet meer toe te staan. Zij dragen zo bij aan een schone en gezonde Noordzee.”

Alternatieven

Op zoek naar alternatieven? Op de site dieballongaatnietop.nl, een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, staan verschillende milieuvriendelijke voorbeelden. Denk aan het oplaten van vliegers in plaats van ballonnen en het houden van een lampionnenoptocht of een fluitconcert.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: ruimte voor natuur, schone zee, duurzaam voedsel en natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werken wij aan een schone en gezonde Noordzee.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden