Ouwehands reuzenpanda Wu Wen zorgt goed voor haar jong

Foto: Ouwehands Dierpark

Vrijdag 1 mei was een historische dag in Ouwehands Dierenpark. Drie jaar na de aankomst van reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Rhenen werd er een jonge reuzenpanda geboren.

De eerste tien dagen na de geboorte van een pandajong zijn erg spannend. Dat is omdat de meeste jonge beren in die periode sterven. Maar reuzenpanda Wu Wen is een lieve moeder voor haar jong en het gaat met beiden erg goed.

Wu Wen als moeder

Direct na de geboorte pakte moeder Wu Wen haar moederrol op. Vanaf het eerste uur hield ze haar jong warm en heeft ze het gezoogd. Moeder Wu Wen maakt het ook goed. Af en toe eet ze een appel, een stukje pandacake en zelfs een bamboestengel. Ze slaapt ook heel veel, samen met haar jong dat voornamelijk in de buurt van één van de vier tepels is te vinden.

Ontwikkeling van het jong

Een pasgeboren reuzenpanda is ontzettend klein. De lichaamslengte is maximaal vijftien centimeter en het weegt tussen de 100 en 200 gram. Nu, ruim een week later, is het jong zichtbaar gegroeid. Niet alleen in lengte maar zeker ook in gewicht. De goedgevulde buik valt op. Daarnaast is ook al een voorzichtige kleuring te zien. De schouders en voorpoten vertonen een donkere (grijszwarte) tekening. Opvallend is ook de relatief lange staart van het pandajong.

Voorlopig in het kraamhol

Wu Wen en haar jong verblijven nog een aantal maanden in het kraamhol. Het jong moet groeien, leren lopen en moeder Wu Wen kunnen volgen. Pas dan betreden zij samen het binnenverblijf. Dierverzorgers houden de ontwikkeling van het jong via camerabeelden goed in de gaten. In het park wordt een livestream beschikbaar gesteld om een exclusief kijkje te nemen in het kraamhol. Je moet je inschrijven. Kijken is tussen 10.00 en 21.00 uur. Zie hier alvast een video.

Natuurbescherming

Als lid van de Nederlandse Vereniging voor Dierentuinen draagt Ouwehands Dierenpark door kennis en financiën bij aan het natuurbeschermingsfonds dat diverse projecten ondersteunt die gericht zijn op het behoud van bedreigde diersoorten en hun leefgebieden. Tevens levert Ouwehand een bijdrage aan natuurbescherming door haar eigen stichting Ouwehands Zoo Foundation (OZF) genaamd. Een stichting die de wilde soortgenoten van de dieren die in Ouwehands Dierenpark leven beschermt. OZF zet zich in voor goed georganiseerde, kleinschalige projecten waarin soortgenoten van dieren die in Ouwehands Dierenpark leven centraal staan.

Bron: Renkum Nieuws

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden