Zondag 26 april is de Nationale Dag van de Paardenbloem. Doe je mee?

Foto: Pixabay

De laatste zondag van april, dit jaar op 26 april, gaat vanaf 2020 door het leven als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Want het is hoogtijd dat deze doodgewone plant eens flink in het zonnetje wordt gezet.

Het gaat namelijk niet zo goed met de paardenbloem.

Veerkrachtig plantje

Er zijn er steeds minder paardenbloemen en dat is geen goed nieuws voor de biodiversiteit. Terwijl het een heel bijzonder en veerkrachtig plantje is met allerlei bijzondere toepassingen. Daarom lanceren Taraxacum Nederland (onderdeel Herbarium Frisicum), Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier gezamenlijk de allereerste (digitale) editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem.
We roepen iedereen die dag op foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvandepaardenbloem op social media. Doe je met ons mee?

Symbool voor onze relatie met stadsnatuur

Deze dag is een eerste stap naar een toekomst waarin we in harmonie leven met de natuur. In het voorjaar van 2019 struinde de Onkruidenier door het groen van Arnhem Zuid en daar zorgde één specifieke plantensoort voor een magische schoonheid. Miljoenen paardenbloemen transformeerden de gazons van Malburgen tot een goudgele deken. Deze vondst gaf de aanleiding om de wereld van deze ogenschijnlijke alledaagse plant beter te bestuderen. En de paardenbloem als symbool uit te roepen voor onze relatie met de stadsnatuur.

Wat je kunt doen

Stap 1: Op 26 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal, misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis.

Stap 2: Maak één foto van de zijkant van de plant én één foto van bovenaf. Zodat het totale blad rozet zichtbaar is.

Stap 3: Wil je de juiste naam van jouw paardenbloem erbij plaatsen? Dat kan! Op deze website vind je de naam van jouw paardenbloem. Tot welke sectie behoort jouw vondst?

Stap 4: Vervolgens plaats je de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie, eventueel de juiste naam (als je die gevonden hebt natuurlijk!) en gebruik de hashtag: #dagvandepaardenbloem. Zo maken we samen een digitaal paardenbloemenarchief.

Recept voor paardenbloemenlimonade

Wist je dat je van paardenbloemen een heerlijke limonade kan maken? Limonade van paardenbloemen is lekker, eenvoudig en voor velen een klassieker. De Onkruidenier deelt hun recept met ons. Lees het hier.

Word vriend van Ruimtekoers

We kunnen alle steun gebruiken om onze maatschappelijke missie te behalen: een samenleving waarin écht iedereen mee doet. Ons middel? Kunst! Denk jij er net zo over? Help ons en word vriend van Ruimtekoers.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden