Sluiscomplex Driel vanaf vandaag gesloten om hoogwater

Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat stremt vanuit veiligheid vanaf zondag 8 maart het stuw- en sluiscomplex Driel. Vanwege de verwachte hoge waterstanden is het niet mogelijk om schepen in sluis Driel te schutten.

Het is niet mogelijk om de geopende stuw Driel als alternatieve vaarroute te gebruiken.

Waterstand stijgt

De waterstand in de rivieren stijgt door hevige regenbuien in Duitsland. De Rijn bereikt naar verwachting maandag een stand van 13,25 meter boven NAP bij Lobith. Omdat er zondag weer veel regen in het Duitse stroomgebied valt, stijgt de waterstand in Nederland later in de week nog wat verder.

Renovatiewerkzaamheden

Rijkswaterstaat sluit zondag 8 maart het stuw- en sluiscomplex in de Nederrijn bij Driel vanwege de verwachte hoge waterstand op de grote rivieren. Schepen kunnen ook niet door de geopende stuw varen. Dit komt door de renovatiewerkzaamheden.

Stremming zeven tot tien dagen

Tijdens de renovatie van het complex zijn tijdelijk uitstekende ophangpunten onder water in de stuw bevestigd. Door het hoge water zijn ze niet zichtbaar. Hierdoor kunnen de schepen niet veilig door de sluis. Op basis van de verwachte waterstanden kan de stremming zeven tot tien dagen duren. Zodra het water weer zakt, kan de binnenvaart weer geschut worden bij Driel. Rijkswaterstaat blijft de scheepvaart op de hoogte stellen van de stremming.

Stuwcomplexen in de Nederrijn

Er zijn renovatiewerkzaamheden bij de stuwcomplexen in de Nederrijn (Driel, Amerongen, Hagestein) sinds 2016. De renovatie wordt eind 2020 opgeleverd. Ieder stuwcomplex bestaat uit een sluis, twee stuwen en een bedieningsgebouw. De schuiven in de stuwen hebben bij lage en normale waterstanden de functie om te zorgen voor een goede waterverdeling tussen Waal, IJssel en Nederrijn. Bij hoogwater worden de schuiven omhoog gehaald. jDan kan het water zich vrijelijk verdelen over de riviertakken. Normaliter kunnen schepen in dat geval vrij door de stuwen, onder de schuiven door varen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden