Tijdens het Pinksterweekend (17 – 20 mei) openen twintig duurzame boeren, tuinders en voedselinitiatieven in Gelderland de deuren tijdens het Lange Weekend van de Korte Keten.
Je kunt bij diverse boerderijen, tuinders en horeca een kijkje nemen, meedoen aan een rondleiding, lunch of proeverij en ontdekken waar je eten vandaan komt. Verschillende initiatieven laten zien hoe ze bijdragen aan duurzaamheid en biodiversiteit. Kijk op voor het hele programma.
Door je eten dichtbij te kopen, heb je een lagere impact op het milieu. Je voedsel hoeft namelijk niet ver te reizen. Door producten te kopen bij duurzame of biologische initiatieven kun je bijdragen aan een duurzame landbouw en meer biodiversiteit. De boeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun product omdat er minder bij tussenhandelaren zoals de groothandel en de supermarkt terecht komt. En consumenten krijgen gezond en vers voedsel op hun bord. Met een beetje geluk maak je ook kennis met de boer in jouw buurt. Zo weet jij wat je eet, én draag je bij aan een betere wereld.
Natuur en Milieu Gelderland gaat voor een gezonde natuur, goede bodem-, water- en luchtkwaliteit en meer biodiversiteit in de provincie. Samen met boeren en andere samenwerkingspartners werken we daarom aan een natuurinclusieve landbouw in Gelderland. De korte keten is hierin van belang: het biedt de boer mogelijkheden om stappen te zetten naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering en het verkrijgen van een realistische prijs voor de producten. Daarnaast stimuleren we kennismaking, wederzijds begrip en samenwerking tussen burgers en boeren voor een duurzame voedselketen. Een groen Gelderland maken we immers samen.