Pauline Bloemendaal is gastgezin voor Dierentehuis Arnhem. Hieronder vertelt ze wat dat inhoudt. Misschien is het ook iets voor jou?
Door: Pauline Bloemendaal
Eén van de manieren om je vrijwillig in te zetten voor het Dierentehuis Arnhem en omstreken is als gastgezin. In het gastgezin, dus bij mensen thuis in een huiselijke omgeving, worden met name gevonden kittens ondergebracht. Is de moederpoes ook gevonden, dan verhuist zij uiteraard ook mee naar het gastgezin. De dieren kunnen er tot rust komen, sommigen hebben namelijk al een heel avontuur achter de rug in hun jonge leven!
Een tijdelijk verblijf in een gastgezin doet kittens veel goed: door het intensieve contact met mensen, huiselijke geluiden en de eventuele aanwezigheid van andere huisdieren worden het sociale dieren en dat is natuurlijk een fantastisch resultaat voordat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.
Meestal verblijven de kittens een aantal weken in het gastgezin voordat ze van daaruit naar hun nieuwe eigenaar gaan. Behalve het socialisatieproces heb je als gastgezin ook de zorg dat de dieren door de dierenarts tijdig worden geënt en gechipt. Het Dierentehuis levert alle materialen en voeding voor de opvang, de warmte en liefde komen van het gastgezin.
Inmiddels ben ik, naast mijn parttime baan, bijna acht jaar gastgezin voor het Dierentehuis, er zijn dus al heel wat kittens gekomen en gegaan. Vaak is dat toch even slikken: een bijzondere en mooie periode is voorbij als ze naar hun nieuwe eigenaar gaan, maar de wetenschap dat je ze een fantastische basis heb kunnen meegeven, maakt mij blij en dankbaar. Het is mij twee keer overkomen dat ik zo’n sterke band kreeg met een kitten, dat deze twee nooit meer weggegaan zijn en door onszelf zijn geadopteerd. Inmiddels zijn deze al 3,5 en 1,5 jaar onze boeven!
Opvang van kittens brengt niet altijd vrolijkheid in het gastgezin: soms redt een kitten het niet om wat voor een reden dan ook, dat geeft echt verdriet. Ook zijn bijzonder gestresste of angstige kittens of katten een extra uitdaging, ik heb dat een paar keer mogen meemaken. Deze dieren blijven vaak langer in het gastgezin, soms wel enige maanden. Maar het is zó mooi om te merken dat de rust, liefde en warmte en bovenal geduld hen zoveel goed doet dat ze zich ontpoppen als hele lieve, huiselijke katten. Bij hen moet ik toch even extra slikken als ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.
Naast kittens en katten heb ik als gastgezin ook twee keer een kersverse konijnenmoeder met haar jongen opgevangen. Totaal anders natuurlijk maar ook zeker zó leuk om in korte tijd die kleine, blote lijfjes in het warme nestje te zien opgroeien tot vrolijke pluizenbolletjes die door het hele hok stuiteren.
Misschien wilt u na het lezen van dit artikel ook gastgezin worden? Op dit moment beschikt het Dierentehuis over voldoende gastgezinnen en is er geen behoefte aan nieuwe. Dat kan natuurlijk veranderen in de toekomst, u kunt dat dan lezen op de website van het Dierentehuis www.dierentehuisarnhem.nl bij ‘vacatures’. Er staan nog wel andere (vrijwillige) vacatures open, misschien is dat wat voor u?