Mondkapjes nummer zeven van verzameld zwerfafval

Foto: Pixabay

Rondslingerende mondkapjes maakten 2,1 procent uit van de in totaal 87.794 geregistreerde stuks zwerfafval dat is verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Die belandden daarmee op plek zeven van meest gevonden afval.

Tijdens de Landelijke Opschoondag zijn door de 30.000 vrijwilligers vooral veel sigarettenfilters, blikjes en snoep- of koekwikkels opgeruimd. Ook corona-afval werd veelvuldig vastgelegd, laten de organisaties Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation weten, zoals dus de mondkapjes.

19e editie

Zaterdag 20 maart was de 19e editie van de Landelijke Opschoondag. Verspreid door het hele land werden er zo’n 4500 opruimacties gehouden. De vrijwilligers gingen alleen, in duo’s of met het gezin de straat op om zwerfafval te verzamelen. De opruimers maakten tijdens het opruimen foto’s van hun verzamelde afval, en plaatsten die op de app Litterati.

Top tien

Sigarettenfilters zijn met 31,5 procent van de geregistreerde items verreweg het meest gevonden. In de top tien staan verder nog flesjes, servetten en tissues, bekers, sigarettenpakjes, flesdopjes en zakken en tasjes. Het meeste afval werd vastgelegd in de gemeenten Veldhoven (13.708 items), Hoorn (8675 items) en Papendrecht (6241 items). De top 3 merken die het meest zijn gevonden zijn Red Bull, McDonald’s en Heineken.

Succesvolle editie

Directeur Maria Westerbos van Plastic Soup Foundation kijkt terug op een succesvolle editie. Volgens haar kunnen kleine groepjes mensen al een groot verschil maken bij het opruimen: “Ik wil daarom iedereen aanmoedigen om niet alleen op de Landelijke Opschoondag naar buiten te gaan voor een opschoonommetje, maar het hele jaar door de buurt zwerfafvalvrij te houden, een schoongebied aan te maken en zwerfafval vast te leggen met Litterati zodat we producenten en politiek aan kunnen zetten tot concrete oplossingen.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden